Facturile la energie se măresc de la 1 octombrie! Taxa suplimentară pe care românii vor trebui să o achite

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 22 iul 2024, 14:56

Ce se întâmplă cu facturile la energie din această toamnă

Sursa: PixaBay; Unsplash

De la 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrică din România vor implementa o nouă taxă destinată susținerii investițiilor în energie verde.

Această măsură, cunoscută sub numele de contribuție CfD (Contracte pentru Diferență), va fi, inițial, suportată exclusiv de furnizori până la 1 aprilie 2025, când consumatorii vor începe să o vadă reflectată în facturi, dar fără a trebui să o achite efectiv până la aceeași dată.

De ce se măresc facturile la energie

Contribuția CfD este parte a unei noi scheme de subvenționare menită să sprijine dezvoltarea unităților de producție a energiei regenerabile. Metodologia pentru determinarea și colectarea acestei contribuții a fost recent aprobată, iar pentru anul 2024, fondurile colectate

vor acoperi cheltuielile operaționale ale OPCOM și Transelectrica pentru administrarea mecanismului de sprijin.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va stabili valoarea exactă a contribuției CfD până la 30 septembrie 2024, pe baza datelor transmise de OPCOM și Transelectrica. De la 1 octombrie 2024, furnizorii de energie vor fi responsabili pentru achitarea acestei taxe.

Citește și: Viitorul Energiei Regenerabile: Tendințe de Urmărit în 2025

În acest context, conform evz.ro, marile companii din industria energiei au declarat că „în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri în domeniile în care aceștia sunt reprezentați″.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cu cât se vor scumpi facturile la energie

ANRE a subliniat că valoarea contribuției CfD va fi de 0,2 lei/MWh, ceea ce, pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh, se traduce într-o creștere de șase bani pe lună, adică mai puțin de un leu pe an. În contextul actual al prețurilor plafonate la energie, consumatorii casnici nu vor resimți imediat această taxă.

Unul dintre marii furnizori de energie sugerează că introducerea contribuției CfD ar fi mai oportună după încheierea perioadei de aplicare a schemei de sprijin prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 27/2022, adică de la 1 aprilie 2025.

Citește și: Cât ne costă să ținem aerul condiționat deschis toată ziua! Facturile la energie ar putea exploda; „Pe cât posibil să nu dăm temperatura foarte scăzută”

ANRE a clarificat că nu poate interveni în procesul legislativ, întrucât deciziile referitoare la modificările legilor și ordonanțelor sunt în responsabilitatea Parlamentului și Guvernului, notează profit.ro.

Contribuția CfD marchează un pas important în sprijinirea tranziției către energie curată și evidențiază angajamentul autorităților române de a investi în tehnologii cu emisii reduse de carbon.