Descoperire alarmantă a oamenilor de știință. Mai mulți rechini au fost testați pozitiv la consumul de droguri

Autor: Diana Bostan

Cercetătorii au descoperit mai mulți rechini contaminați cu cocaină

Sursa: Pixabay

Un nou studiu realizat de cercetătorii din Brazilia a dezvăluit o descoperire alarmantă: rechinii care trăiesc în largul coastei Braziliei au fost contaminați cu cocaină.

O echipă de cercetători de la Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia a descoperit cocaină în țesuturile rechinilor care trăiesc în largul coastei Braziliei. Este pentru prima dată când acest drog a fost detectat la rechinii sălbatici, potrivit unui studiu trimis marți către CNN.

Citește și: Un băiat de 14 ani a fost mușcat de rechin în timp ce se afla pe plajă! Totul s-a petrecut sub ochii familiei sale

Mai mulți rechini care trăiesc în largul coastei Braziliei au fost contaminați cu cocaină

Potrivit sursei menționate anterior, cercetătorii au testat 13 rechini din specia Brazilian sharpnose în apele din apropierea orașului Rio de Janeiro și au găsit cocaină în ficatul și mușchii tuturor celor 13 exemplare. Specia a fost aleasă datorită dimensiunilor sale mici și a faptului că trăiește într-o zonă restrânsă a apelor de coastă, unde este expusă la deversări semnificative de contaminanți pe parcursul întregului ciclu de viață, conform studiului.

Nivelurile de cocaină din țesutul muscular erau de aproximativ trei ori mai mari decât cele din țesutul hepatic, arată studiul. De asemenea, femelele aveau concentrații mai ridicate de cocaină în țesutul muscular comparativ cu masculii.

Citește și: VIDEO! Momentul în care o adolescentă este atacată de un rechin în Florida. Tânăra și-a pierdut o mână și un picior în urma mușcăturilor

Drogurile ajung în mare din cauza deversărilor de apă uzată de la oamenii care consumă drogul, precum și a laboratoarelor ilegale care o produc, a explicat Enrico Mendes Saggioro, ecotoxicolog la fundație și coautor al studiului, pentru CNN.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Consumul de cocaină a crescut masiv la nivel mondial în ultimele decenii, potrivit studiului. Aproximativ 22% dintre utilizatori trăiesc în America de Sud, iar Brazilia este a doua cea mai mare piață de consum din regiune. Consumul crescut și infrastructura slabă de tratare a apelor uzate au dus la niveluri crescute de cocaină în mare, afirmă cercetătorii.

Cercetătorii vor să analizeze și alte specii de rechini

Cercetările anterioare sugerau că drogurile aruncate în mare de traficanți ar putea fi responsabile pentru contaminare, dar nu este cazul aici, a spus Mendes Saggioro. „Nu vedem de obicei multe baloturi de cocaină aruncate sau pierdute în mare aici, spre deosebire de ceea ce se raportează în Mexic și Florida, ” a explicat el.

Studiile nu au determinat încă dacă acest drog dăunează sănătății rechinilor, a explicat Mendes Saggioro și coautorul studiului, Rachel Ann Hauser Davis, biolog la fundație.

Cu toate acestea, cercetările anterioare au arătat că drogul dăunează altor animale, cum ar fi peștii și scoicile. „Este probabil, deși nu încă dovedit, că expunerea ar avea efecte fiziologice dăunătoare asupra rechinilor,” au spus aceștia într-o declarație comună.

Citește și: VIDEO Imaginile incredibile cu un rechin pe o plajă din Egipt! „Este un rechin-tigru”

De asemenea, nu este posibil să se demonstreze efectele asupra comportamentului rechinilor din cauza lipsei de cercetare, dar „cocaina vizează creierul și comportamentul hiperactiv și eratic a fost observat la alte animale,” au explicat cei doi. Hauser Davis a afirmat că este „foarte probabil” ca peștii, crustaceele și alte animale de care se hrănesc rechinii să fie și ele contaminate cu cocaină.

Efectele potențiale asupra sănătății umane sunt, de asemenea, dificil de stabilit, au explicat cei doi cercetători, deși „cocaina a intrat deja în lanțul alimentar, deoarece rechinii sunt consumați în mod obișnuit de oameni în Brazilia și în multe alte țări.”

Echipa intenționează să analizeze și alte specii de rechini, precum și pisici de mare care trăiesc în estuarele râurilor, a spus Mendes Saggioro, potrivit CNN. „Planificăm, de asemenea, să evaluăm peștii migratori, cum ar fi chefalii, pentru a verifica dacă comportamentul migrator afectează acumularea de cocaină,” a adăugat el.