Începând cu data de 1 septembrie, pragul de impozitare a pensiilor crește: Ministrul Muncii „În momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 aug 2024, 09:57

Începând cu data de 1 septembrie, pragul de impozitare a pensiilor crește

Sursa: pexels.com

Pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 1 septembrie 2024, potrivit Ministerului Muncii.

Începând cu 1 septembrie, pragul de impozitare a pensiilor va crește, conform anunțului făcut de Guvern. Această măsură face parte din prioritățile Ministerului Muncii de a recalcula pensiile și de a îmbunătăți situația financiară a pensionarilor.

Crește pragul de impozitare a pensiilor

Începând cu data de 1 septembrie, pragul de impozitare a pensiilor va crește de la 2.000 de lei la 3.000

de lei, conform unui anunț făcut de șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Această schimbare survine în contextul recalculării pensiilor, o prioritate declarată a Ministerului Muncii, și va fi implementată printr-un act normativ emis de Guvern.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că recalcularea pensiilor este esențială, întrucât aceasta va ține cont de punctele de contributivitate, stabilitate și perioadele de contributivitate neasimilate. În ceea ce privește noul prag de impozitare, a menționat că soluția necesită cooperare între Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor.

Noul prag de 3.000 de lei va fi luat în calcul în recalcularea pensiilor

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a confirmat că noul prag de 3.000 de lei va fi luat în calcul în recalcularea pensiilor. „Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern.

Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el,” a declarat Baciu la B1Tv.

Întrebat dacă aceasta va implica o nouă recalculare a pensiilo r, Baciu a clarificat că este vorba strict despre ajustarea impozitului. „Nu, nu, e vorba de impozit. Practic se ridică impozitul. Calculatorul știe din formula de calcul, în loc de 2.000

se ridică la 3.000 și calculează impozitul la toate care trec de 3.000, și nu la care trec peste 2.000.”

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar cele peste acest prag sunt impozitate cu 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. Prin ridicarea pragului la 3.000

de lei, pensiile sub această valoare vor fi scutite de impozitare, iar cele care o depășesc vor fi impozitate doar pentru suma care trece de 3.000 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! Cine va primi pensia minimă și cine va avea 60.000 de lei: „E oficial”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că: "În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ține cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce privește impozitarea pensiilor, această soluție ține nu doar de Ministerul Muncii, ține şi de Ministerul Finanțelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării".

Această măsură vine în contextul în care pensiile au fost majorate și indexate în repetate rânduri, iar actualizarea pragului de impozitare este văzută ca un pas firesc pentru a reflecta aceste schimbări. Ministrul Muncii a reafirmat că prioritatea principală rămâne recalcularea pensiilor conform noii formule, pentru a asigura că toate aspectele contributive sunt corect reflectate în cuantumul pensiilor.

Citește și: Pensia pe care o vor câștiga persoanele care au lucrat 5 sau 10 ani în plus peste pragul de cotizare: Liderul CNPP „Cu aceste puncte de stabilitate încercăm să prelungim viața activă a fiecărui pensionar”

În concluzie, începând cu 1 septembrie, pensionarii vor beneficia de un prag de impozitare mai mare, de 3.000 de lei, ceea ce va însemna o reducere a impozitului pentru multe pensii. Această schimbare face parte din eforturile continue ale guvernului de a ajusta sistemul de pensii în conformitate cu nevoile actuale ale populației și de a asigura un nivel de trai decent pentru toți pensionarii.