Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 29 iul 2024, 13:53

Daniel Baciu pot depune documentele într-un anumit interval de timp

Sursa: Unsplash; Pexels; PixaBay

În mai puțin de două luni, pensionarii din România vor începe să primească pensiile recalculate conform noilor reglementări. Acest proces include încă o „mică recalculare”, destinată corectării inechităților legate de sporurile și veniturile nepermanente.

Recalcularea suplimentară este crucială pentru a asigura că toate contribuțiile efectuate de-a lungul vieții pensionarilor sunt corect reflectate în pensiile lor. Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța acestei etape și a menționat că ajustările vor fi aplicate pentru cei care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente, dar ale căror contribuții sociale nu au fost întotdeauna incluse în calculul pensiei.

Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat că pensionarii trebuie să depună documentele care atestă sporurile pentru care au fost achitate contribuții, dar care nu au fost incluse în calculul pensiei conform legislației în vigoare.

„Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei”,

a declarat șeful Casei Naționale de Pensii Publice, citat de Digi24.

Citește și: 1.200.000 de pensionari vor scăpa de plata impozitelor din toamnă: Cum se va aplica impozitul de la 1 septembrie 2024

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Ce a transmis Simona Bucura Oprescu despre recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor va fi realizată pentru a asigura o echitate mai mare între pensionari. Procesul se va desfășura în două etape. Prima etapă, care începe de la 1 septembrie, implică recalcularea automată a tuturor pensiilor conform unei noi formule, care introduce valoarea punctului de referință de 81 de lei. În cea de-a doua etapă urmează să fie asimilate și veniturile precum: sporuri, ore lucrate suplimentar, premii, perioadele asimilate etc.

Citește și: Pensionarii care pot primi 250 de lei în plus de la Casa de Pensii! Ce trebuie să facă până la finalul lunii iulie

„Vom realiza o a doua... noi mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe, fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare, termenul limită nu este 1 septembrie.

Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția”, a explicat Simona Bucura Oprescu, conform realitatea.net.

Pensionarii vor primi în august deciziile care reflectă noile calcule, conform noii legi a pensiilor. Astfel, prin aceste măsuri, autoritățile române își propun să corecteze nedreptățile din trecut și să asigure că fiecare pensionar primește o pensie care reflectă cu adevărat contribuțiile sale pe parcursul vieții profesionale.