A murit „părintele Tiramisului”. Roberto Linguanotto avea 81 de ani și a lăsat în urma sa unul din cele mai râvnite deserturi

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 01 aug 2024, 11:18

Roberto Linguanotto este cel care a creat vestita prăjitură- Tiramisu

Sursa: facebook MarioConteSindaco

Italianul Roberto Linguanotto și totodată creatorul celebrei prăjituri Tiramisu, a murit la vârsta de 81 de ani.

Roberto Linguanotto, recunoscut ca autorul rețetei clasice de tiramisu, a încetat din viață în Italia la vârsta de 81 de ani. Linguanotto a lăsat în urma sa nu doar o rețetă, ci și un adevărat fenomen culinar.

Citește și: Rețetă delicioasă de Tiramisu. Ai nevoie de doar 8 ingrediente

Roberto Linguanotto a lăsat în urmă o capodoperă culinară

Roberto a fost extrem de harnic și plin de pasiune. Acesta a petrecut o bună parte a vieții sale peste hotare, perfecționându-și abilitățile în arta cofetăriei, înconjurat de cuptoare și sobe. După mulți ani de experiență internațională, a revenit în regiunea sa natală, Veneto. La sfârșitul anilor '60, în timp ce lucra la faimosul restaurant „Beccherie” din inima orașului Treviso, a creat versiunea modernă a tiramisu-ului.

La început, desertul a fost gândit ca o adaptare a tradiționalului zabaglione, destinat bărbaților care frecventau o casă de întâlniri din apropiere.

Numele „tiramesù”, care ulterior a devenit „tiramisu”, sugera ideea de a oferi un mic impuls de energie. 

Participant dedicat și pasionat la Cupa Mondială de Tiramisu, unde a fost prezent atât în competiții cât și la ceremonii de premiere, Linguanotto era, de asemenea, foarte apreciat de colegii săi. Francesco Redi, organizatorul competiției, a adus un omagiu emoționant în memoria sa.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani

„Ne amintim de el cu afecțiune și cu acea dulceață care ne-a caracterizat mereu felurile. El și familia lui ne-au susținut încă de la început și îi suntem recunoscători. pentru că fără invenția lui această mișcare mondială a iubitorilor de tiramisu nu ar exista”, a transmis acesta, potrivit  EVZ

Tiramisu nu a purtat întotdeauna acest nume. În trecut, desertul era cunoscut sub denumirea de "Bagatela Toscana".

Prima "Bagatela Toscana" a fost preparată într-o bucătărie ce servea delicatese pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Marele Duce a fost atât de impresionat de desert încât a dorit să ducă rețeta la Florența, unde a cunoscut o nouă formă și o mare popularitate.

Astfel, Roberto Linguanotto rămâne o figură iconică în domeniul gastronomiei, lăsând în urma sa o moștenire dulce care va continua să încânte generațiile viitoare.