Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 02 aug 2024, 19:14

Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat în România.

Sursa: Pexels

Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat vineri, 2 august, în România. Este vorba de un bărbat din Mureș.

Vineri, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a confirmat al doilea caz de infectare cu virusul West Nile din țară, după ce un bărbat din județul Mureș a fost diagnosticat cu encefalită virală acută.

Citește și: Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic

Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat în România

Pacientul, aflat în grupa de vârstă 75-84 de ani, este internat în spital și se află sub supraveghere medicală, evoluția sa fiind descrisă ca „lent favorabilă”.

Citește și: Primul caz de virus West Nile confirmat în București: Un bărbat din capitală a fost infectat de un țânțar

„Vă comunicăm faptul că în judeţul Mureş a fost confirmat un caz de encefalită virală acută cu virusul West Nile, în mediul urban, la un pacient de sex masculin, grupa de vârstă 75-84 ani.”,

este comunicatul transmis de DSP și citat de Agerpres.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Acesta este al doilea caz de infectare cu virusul West Nile înregistrat la nivel național, primul fiind confirmat în București.

DSP Mureș a precizat că infecția a fost contractată în mediul urban și a reamintit că encefalita virală acută cu virusul West Nile este o boală infecțioasă transmisă prin înțepătura de țânțar, notează sursa menționată anterior.

Conform comunicatului emis de DSP, majoritatea infecțiilor cu virusul West Nile sunt subclinice, dar atunci când apar simptomele, acestea pot varia foarte mult în severitate. Reprezentanții DSP au subliniat importanța supravegherii și prevenirii acestor infecții, în special în sezonul cald, când țânțarii sunt mai activi.

Care sunt simptomele virusului West Nile

Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepătura țânțarilor infectați. Țânțarii devin purtători ai virusului după ce se hrănesc cu sângele păsărilor infectate. Dacă în cazul anumitor persoane simptomele nu sunt prezente, alți pacienți pot avea simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, greață, vărsături, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați, moment în care trebuie să ne prezentăm de urgență la medic.

Citește și: Un nou virus, un nou vaccin. Cum se manifestă „Boala X”, virusul cu potențial pandemic

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cazurile severe, care apar la aproximativ 1 din 150 de persoane infectate, virusul poate provoca encefalită sau meningită, manifestate prin dureri de cap intense, febră mare, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremurături, convulsii, slăbiciune musculară și paralizie.

Persoanele peste 50 de ani și cele cu sistem imunitar compromis prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii.