Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 11 august 2024: Rugăciunea ce le aduce sănătate creștinilor ce o rostesc

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 sep 2024, 13:26

Sfântul Ierarh Nifon

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 11 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nifon.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. 

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 11 august!

Calendar ortodox 11 august 2024

Sărbătoare 11 august. Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, este sărbătorit în fiecare an pe data de 11 august în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în anul 1440, iar acesta a făcut parte dintr-o familie creștină, fiind învățat încă de mic despre învățăturile Domnului. Tatăl său a murit când Sfântul Ierarh Nifon era încă tânăr, așa că mama sfântului a decis să îl trimită pe fiul ei în grija duhovnicului Antonie de la Mănăstirea Epidaur.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Acesta a fost primit sub denumirea de „frate”, luând numele monahal de Nifon, astfel acesta a început să se ocupe cu caligrafia și copierea de manuscrise. Duhovnicului Antonie de la Mănăstirea Epidaur a trecut la cele sfinte, iar Sfântul Ierarh Nifon a trecut astfel în grija călugărului Zaharia venit de la Muntele Athos, ce s-a asigurat că acesta să fie călugărit, urmând să primească harul preoției. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

În anul în care turcii au luat controlul asupra Constantinopolului, Sfântul Nifon și călugărul Zaharia au fugit și s-au stabilit în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După o perioadă, Sfântul Ierarh Nifon a mers la Mănăstirea Dionisiu, unde a fost a fost hirotonit ieromonah. La sfârșitul anului 1486 Sfântul Nifon a fost ales în funcția de patriarh al Constantinopolului. După mai mulți ani, s-a hotărât să se întoarcă la Muntele Athos, unde a trecut la cele veșnice la data de 11 august 1508, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 11 august

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, sărbătorit pe 11 august în calendarul creștin

Strălucit fiind cu slava Dumnezeirii, Dumnezeiescule părinte, gonește lipsa de luminare a sufletului meu, ca să laud luptele tale împotriva vrăjmașilor celor nevăzuți.
Rănit fiind de dragostea lui Hristos din pruncie, preafericite, ai alergat ca un cerb însetat la izvoarele apelor și ai ajuns la faptele cele bune.


Fugind de nestatornicia celor trecătoare, ai schimbat cele mici cu cele mari, ca un înțelept. Pentru aceasta te-ai arătat vas al Treimii, părinte preasfințite.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Marie, Fecioară și Maică a lui Dumnezeu, nu înceta a te ruga Fiului tău pentru cei ce viețuim în locașul tău cel Dumnezeiesc, ca să ne izbăvim de toată primejdia.