Rolul dronelor agricole în agricultură

Author: Lavinia Medrea

Consumatoare de timp şi de forţă de muncă, lucrările agricole pot fi mai uşor de realizat dacă fermierul este deschis la ceea ce înseamnă tehnologie inovatoare.

Ce sunt dronele agricole şi cum pot fi utilizate în agricultură?

Aparate de zbor fără pilot uman la bord, dronele agricole pot fi controlate de la distanţă şi echipate cu camere, senzori şi alte dispozitive pentru a colecta date şi a îndeplini diverse sarcini. Pot urma rute predefinite folosind un algoritm complex de automatizare care este elaborat în timpul dezvoltării lor.

Utilizări ale dronelor în agricultură

În agricultură, dronele pot fi utilizate pentru cartografierea culturilor, irigarea optimă a câmpurilor, aplicarea precisă a pesticidelor şi a altor substanţe chimice şi colectarea de date privind starea culturilor şi a mediului:

Având în vedere că dronele pot survola câmpurile şi pot lua imagini de înaltă rezoluţie care pot fi apoi prelucrate pentru a genera hărţi exacte ale culturilor, cartografierea culturilor cu acestea poate fi de un real ajutor pentru fermieri. Cei care utilizează drone agricole vor depista din timp probleme precum dăunătorii sau bolile din culturile lor şi pot să ia măsuri pentru a le rezolva.

Dronele pot fi utilizate şi pentru irigarea culturilor într-un mod mai eficient. Există modele de drone agricole echipate cu dispozitive de irigare. Folosindu-le, fermierii economisesc apa şi utilizează o cantitate mai mică de îngrăşăminte chimice.

În plus, dronele pot fi echipate şi cu dispozitive de pulverizare pesticide şi alte substanţe chimice. Acţiunea dronelor într-un astfel de context este mai precisă şi mai puţin invazivă atunci când se folosesc  avioane uşoare sau tractoare.

Nu în ultimul rând, dronele sunt capabile să adune volume semnificative de informaţii despre condiţiile culturilor şi mediului înconjurător, inclusiv date despre umiditatea solului, temperatură, intensitatea luminii solare şi prezenţa nutrienţilor. Fermierii şi specialiştii în agronomie pot analiza aceste informaţii pentru a lua decizii mai informate şi mai precise în gestionarea culturilor.

Avantajele dronelor agricole

Deşi dronele agricole le asigura numeroase avantaje fermierilor, următoarele sunt unele dintre cele mai importante:

  • - utilizarea dronelor în agricultură conduce la o producţie mai mare prin gestionarea eficientă a resurselor, oferind un randament ridicat al investiţiilor (ROI);
  • - utilizând dronele, fermierii pot creşte productivitatea şi randamentul culturilor cu 4% până la 10%;
  • - de asemenea, se poate reduce consumul de apă cu până la 95% şi consumul de combustibil cu până la 60%;
  • - investiţia în drone se amortizează rapid, iar tehnologia permite aplicarea variabilă a tratamentelor (VRĂ);
  • - în plus, fermierii pot beneficia de soluţii de finanţare personalizate pentru nevoile fermei lor.

Modele de drone agricole

Pe piaţa din România se comercializează diverse modele de drone agricole. Iată două exemple care pot ajuta mult la performanţele unei ferme:

Drona agricolă DJI Agras T10 îmbunătăţeşte semnificativ eficiența şi productivitatea fermelor. Aceasta asigură o pulverizare uniformă a pesticidelor şi poate acoperi până la 6 hectare pe oră, datorită rezervorului său de 8 litri. Protecţia la apă IP67 şi poziţionarea de mare precizie RTK garantează performanțe ridicate şi fiabilitate. Drona este uşoară şi convenabilă, dotată cu funcţii autonome care facilitează zborurile.

Drona agricolă DJI Mavic 3M Multispectral oferă o gamă largă de avantaje pentru fermierii moderni, fiind echipată cu o cameră multispectrală de înaltă performanţă. Aceasta poate acoperi până la 200 de hectare/ zbor, facilitând topografierea aeriană precisă, monitorizarea creşterii culturilor şi studiul resurselor naturale. Designul pliabil al dronei o face uşor de transportat şi depozitat. Sistemul de poziţionare RTK la nivel de centimetru şi sincronizarea de timp la nivel de microsecunde asigură o precizie extremă. Senzorul de lumină integrat garantează colectarea de date de calitate superioară.

În concluzie, dronele au transformat agricultura prin capacitatea lor de a monitoriza precis culturile și de a ajuta la detectarea rapidă a problemelor precum boli sau deficiențe de nutrienți. Acestea le permit agricultorilor să gestioneze resursele mai eficient, să reducă utilizarea de pesticide și îngrășăminte prin aplicări mai precise, și să opereze în zone dificile sau periculoase fără a pune în pericol siguranța personală.

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.