Crește prețul apartamentelor din România: Care sunt orașele cu cele mai mari cereri de cumpărare în 2024

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 aug 2024, 12:29

Crește prețul apartamentelor din România:

Sursa: pexels.com

Se scumpesc apartamentele din România. Care sunt cele mai căutate orașe pentru achiziția unei case?

În România, prețurile apartamentelor sunt în continuă ascensiune, cu o cerere extrem de mare în orașele mari precum București, Cluj-Napoca și Iași, unde interesul pentru locuințele noi depășește cu mult oferta disponibilă. Această dezechilibrare între cerere și ofertă se reflectă într-o creștere semnificativă a prețurilor, iar construcția de noi locuințe este insuficientă pentru a satisface nevoile cumpărătorilor. În acest context, piața imobiliară din România se confruntă cu provocări și oportunități importante.

Prețul apartamentelor din România se află în creștere

Interesul cumpărătorilor pentru locuințele noi a explodat în București, Cluj-Napoca și Iași, cererea fiind de 3-5 ori mai mare decât oferta, ceea ce se va răsfrânge puternic asupra prețurilor apartamentelor. Apartamentele și casele noi atrag tot mai mulți cumpărători în marile orașe din țară, iar prețurile în creștere nu par să-i descurajeze pe cei care vor să facă o achiziție imobiliară.

Se construiesc, însă, mai puține locuințe, fapt care are un impact direct în oferta pe care o au la dispoziție românii care își doresc să devină proprietari.

Potrivit adevarul.ro, dintr-un total de 131.100 de apartamente și case scoase la vânzare, în intervalul aprilie-iunie la nivel național, mai bine de jumătate s-au aflat în șase orașe: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța. Dintre acestea, 18.000

au fost locuințe noi. Evoluții spectaculoase la nivelul cererii au putut fi observate în București și în Cluj-Napoca, unde proprietățile noi au atras, în trimestrul al doilea al acestui an, cu peste 50% mai mulți potențiali cumpărători decât în perioada similară din 2023. În Iași, interesul pentru apartamentele și casele noi a crescut cu 31%. Avansul apărut în Constanța și în Brașov a fost mai temperat, în timp ce singura scădere a cererii pe segmentul nou a fost înregistrată în Timișoara.
La nivel de piață, însă, și aici s-a putut observa o evoluție pozitivă.

În ultima perioadă, se finalizează tot mai puține locuințe la nivel național. În 2023 au fost date în folosință, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), circa 71.500 de locuințe, cu aproape 1.900 de unități în minus față de anul 2022. În primul trimestru din 2024 au fost finalizate alte 11.360 de locuințe, cu aproape 4.000

mai puține decât în perioada similară a anului trecut. „Trendul descendent al dobânzilor va menține o cerere ridicată pe piața imobiliară, pe fondul unei oferte în scădere continuă, -13,4% în top șase orașe doar în trimestrul II. Acest lucru va genera, în mod evident, noi creșteri ale prețurilor locuințelor”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro. Prețurile au crescut deja într-un an cu până la 17% în centrele regionale majore ale țării și au potențialul de a atinge, în curând, noi praguri record.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Prețul ireal pe care îl cere proprietarul unei garsoniere de 11 mp, din Cluj-Napoca: „Deschizi ușa și sari direct în pat”. Anunțul a ajuns viral pe rețelele sociale

Care sunt orașele cu cele mai multe cereri de cumpărare de apartamente?

București: Trei cumpărători pentru fiecare proprietate nouă

Interesul potențialilor cumpărători pentru locuințele noi listate la vânzare pe Imobiliare.ro a crescut cu 54% în trimestrul II comparativ cu același interval din 2023. Acesta a fost cel mai semnificativ avans apărut în rândul marilor orașe pe segmentul proprietăților rezidențiale finalizate începând cu anul 2020. Cei care au vrut să facă o achiziție au avut de ales din aproximativ 10.200 de apartamente și case noi, Capitala dispunând de cea mai extinsă ofertă din țară pe acest segment de piață. Circa trei potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru fiecare dintre aceste proprietăți.

Cluj-Napoca: Oferta de locuințe noi a scăzut drastic

Pe cea mai puternică piață rezidențială din vestul țării s-a înregistrat o creștere procentuală a cererii pentru proprietățile rezidențiale noi scoase la vânzare apropiată de cea aferentă Capitalei, mai exact cu 53%. Numărul efectiv de apartamente și case din piață finalizate începând cu 2020 este, însă, mult mai restrâns decât cel înregistrat în trimestrul al doilea în București. Și oferta la care au acces cumpărătorii din Iași este mai variată. Discutăm despre 2.000 de locuințe noi față de 2.400 în capitala Moldovei și de 10.200 pe piața bucureșteană. Mai mult, scăderea înregistrată pe acest segment comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2023, de 29%, este și cea mai mare apărută în rândul celor șase centre regionale majore. Apartamentele din Cluj-Napoca sunt scoase la vânzare, în medie, cu un preț de 2.700 euro/mp util, după un avans cu 9% în 12 luni.

Citește și: Prețul ireal cu care se vinde o garsonieră în Cișmigiu! Locuința atipică a stârnit un val de ironii în mediul online: "Nu am mai văzut asa ceva!"| Video

Iași: Oferă o varietate mare de opțiuni

Oferta de locuințe finalizate începând cu 2020 s-a restrâns considerabil în ultimul trimestru, dacă ne raportăm la perioada similară a anului trecut. După o scădere cu 17%, a treia cea mai mare înregistrată în rândul principalelor centre regionale din țară, după Cluj-Napoca și București, aceasta a ajuns să cuprindă 2.400 de proprietăți. În ciuda trendului descendent urmat de ofertă, orașul ocupă poziția secundă în top, după București. Interesant de menționat este și faptul că apartamentele din Iași se vând cu unele dintre cele mai mici prețuri, media plasându-se în jurul valorii de 1.541 euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro, chiar și după scumpiri cu 10% în 12 luni. În plus, aceste locuințe se vând și mai repede decât în alte orașe mari. Proprietarii au nevoie de doar 44 de zile pentru găsirea cumpărătorilor în Iași, în timp ce în București sau în Timișoara perioada de vânzare crește la 53 de zile.

Constanța: Competiție puternică

Interesul potențialilor cumpărători pentru apartamentele și casele noi scoase la vânzare pe Imobiliare.ro, în intervalul aprilie-iunie 2024, a crescut cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această evoluție plasează orașul pe poziția a patra în topul marilor centre regionale, după București, Cluj-Napoca și Iași. Practic, pentru fiecare proprietate disponibilă în piață au existat circa cinci potențiali cumpărători interesați de aceasta. Cei care și-au dorit să facă, însă, o achiziție imobiliară au avut de ales din doar 500 de locuințe noi, pe piața rezidențială constănțeană oferta fiind cu mult mai restrânsă decât în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Oferta a stagnat, dacă ne raportăm la cea aferentă trimestrului II 2023.

Creșterea prețurilor apartamentelor în România este influențată în mod direct de cererea ridicată și oferta scăzută, mai ales în marile orașe precum București, Cluj-Napoca și Iași. În timp ce interesul pentru locuințele noi continuă să crească, oferta limitată și finalizarea tot mai puținor proiecte rezidențiale duc la o competiție acerbă între cumpărători, menținând prețurile în creștere. Această tendință se așteaptă să continue, având în vedere condițiile actuale ale pieței și factorii economici care influențează cererea și oferta de locuințe.