Începând din luna septembrie a acestui an, în România vor avea loc schimbări majore în peisajul educațional, după ce Ministerul Educației a aprobat desființarea a 19 specializări din cadrul a 16 facultăți.
Ce specializări se vor desființa
Această decizie, parte a unui proiect de Hotărâre de Guvern, va afecta atât universități publice, cât și private, printre acestea numărându-se instituții de prestigiu din domeniul tehnic și umanist.
Printre universitățile afectate se numără Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București, unde două specializări importante – „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic” și „Sisteme de transport operațional” – vor fi desființate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: O persoană decedată și alte 26 rănite după cutremurul din Siria. Seismul a avut o magnitudine de 5,5
Ce se întâmplă cu studenții deja înscriși
În ciuda impactului pe care această decizie l-ar putea avea, Ministerul Educației a clarificat că studenții deja înscriși în aceste programe nu vor fi afectați în mod negativ.
Conform reglementărilor, studenții vor avea posibilitatea să își finalizeze studiile în cadrul acestor specializări, în conformitate cu planul de învățământ stabilit la momentul înmatriculării lor. Astfel, universitățile sunt obligate să asigure toate resursele necesare pentru ca aceștia să își continue cursurile și să obțină diploma de licență sau masterat, fără a întâmpina dificultăți suplimentare.Aceste schimbări au fost motivate de o serie de factori care includ atât nevoia de a asigura un nivel ridicat de calitate în învățământul superior, cât și necesitatea de a răspunde mai bine cerințelor pieței muncii.
Pe lângă aceste măsuri de desființare, Ministerul Educației a anunțat și introducerea unor noi domenii de studii în cadrul mai multor universități din țară.
Aceste noi specializări au fost acreditate și vor fi disponibile pentru viitorii studenți, oferind noi perspective și oportunități de carieră în domenii emergente. Astfel, în timp ce unii studenți vor finaliza programe în curs de lichidare, alții vor putea beneficia de o ofertă educațională diversificată și mai bine adaptată la cerințele actuale ale pieței muncii.