Geocelulele și rolul lor în consolidarea solului pentru baze sportive

Author: Lavinia Medrea

Geocelulele reprezintă o inovație semnificativă în domeniul ingineriei civile.

Aceste structuri tridimensionale au o formă de fagure, fiind simplu de umplut după montarea lor cu diferite tipuri de material precum pietrișul, nisipul sau betonul.

După umplere, geocelulele devin o bază deosebit de stabilă, ce își poate dovedi utilitatea într-o gamă variată de aplicații. Dacă ești interesat de beneficiile geocelulelor pentru consolidarea solului în cadrul unei baze sportive, află cele mai importante informații din cuprinsul acestui articol. 

Ce beneficii asigură o utilizare a geocelulelor în bazele sportive?

Sistemele de geocelule pentru consolidarea solului au capacitatea lor de a forma o structură tridimensională stabilă. Acest sistem ingenios, constituit dintr-un materiale flexibile dar extrem de rezistente, devine o bază fermă după umplerea spațiilor goale cu material granular.

Geocelulele contribuie semnificativ la prevenirea erodării solului, îmbunătățind în același timp rezistența la compresiune a acestuia și asigurând o distribuire uniformă a greutății pe suprafața respectivă. În cazul bazelor sportive, sistemele construite din geocelule asigură condițiile optime pentru desfășurarea activităților fizice în aer liber.

În cazul în care terenurile pentru fotbal, tenis sau dedicate altor sporturi sunt amenajate în apropierea unor suprafețe de teren cu risc de alunecare, geocelulele utilizate pentru stabilizarea solului asigură o suprafață plană și stabilă, capabilă să reziste la presiuni mari fără a se deforma.

Utilizarea geocelulelor permite atingerea unui nivel ridicat de flexibilitate, în ceea ce privește alegerea materialului de umplutură, prin raportare la factori precum: gradul de înclinație al terenului, bugetul avut la dispoziție, accesul la o anumită resursă. De asemenea, montarea și întreținerea acestor sisteme sunt procese cost-eficiente. 

Montarea geocelulelor pentru securizarea solurilor din baze sportive

Montarea geocelulelor este un proces care necesită atenție și precizie, într-o primă etapă fiind esențială pregătirea corespunzătoare a terenului pe care se vor monta. În acest pas de început al procesului se va curăța foarte bine terenul de impurități (pietre, buruieni sau alte deșeuri). 

Se va continua apoi cu etapa de netezire a suprafeței de teren pe care se vor monta geocelulele, pentru o așezare corectă a acestora. De asemenea, compactarea solului este deosebit de importantă, deoarece influențează stabilitatea geocelulelor, după ce au fost montate. Odată cu pregătirea terenului, geocelulele sunt desfășurate pe suprafața acestuia, fiind apoi umplute cu materialul ales - pietriș, nisip sau sol. Este esențial ca umplerea geocelulelor să fie realizată într-un mod uniform, pentru a se asigura o distribuție echilibrată a greutății. Procesul de montare continuă cu fixarea geocelulelor în sol. Prinderea structurilor în stratul exterior al terenului respectiv se poate realiza prin folosirea unor elemente pentru ancorare speciale. Acestea pot asigura faptul că geocelulele rămân în poziția agreată, contribuind astfel la stabilitatea întregii structuri. După instalare, se va analiza cu atenția poziția geocelulelor, pentru a se garanta faptul că acestea rămân stabile pe suprafața solului. De asemenea, la finalul procesului de montară se va evalua integritatea lor pentru a se identifica eventuale deteriorări. Întreținerea structurilor poate presupune adăugarea de material suplimentar în geocelule.

Alte sfaturi privind utilizarea geocelulelor în cadrul bazelor sportive

În funcție de specificul proiectului de amenajare (scopul utilizării acestor sisteme sau particularitățile zonei respective), montajul se va realiza de către personal autorizat, conform indicațiilor tehnice oferite de producătorul structurilor respective.

Pentru fixarea geocelulelor în stratul exterior al solului, se recomandă utilizarea elementelor de ancorare din polipropilenă sau oțel zincat. În funcție de gradul de înclinație al pantei, numărul ancorelor variază: 

teren bază sportivă cu o pantă ≤ 30° - număr elemente de ancorare: aproximativ 30 de bucăți; teren bază sportivă cu o pantă ≤ 45° - număr elemente de ancorare: aproximativ 45 de bucăți; teren bază sportivă cu o pantă ≤ 90° - număr elemente de ancorare: aproximativ 60 de bucăți.

La finalul acestui articol știi care sunt principalele beneficii pe care le asigură geocelulele în amenajarea unor terenuri sportive și cum se montează acestea, în funcție de specificul proiectului. Lucrarea trebuie realizată de către personal autorizat, conform indicațiilor oferite de producător. Dacă ești în căutarea unei oferte online, descoperă geocelulele pentru astfel de proiecte din catalogul Vodaland!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.