Cât de utilă este o pernă gravide și cum să o alegi pe cea mai bună?

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 aug 2024, 14:59

Începând cu al doilea trimestru de sarcină, femeile gravide caută constant o poziţie confortabilă în pat.

Mai mult decât atât, se fac simțite durerile de spate şi picioarele se umflă. O pernă gravide poate satisface în mod ideal nevoile viitoarelor mămici, ţinând cont de caracteristicile anatomice şi fiziologice ale acestei perioade. Perna gravide ameliorează starea viitoarei mămici în orice stadiu al sarcinii, începând să fie folosită cu precădere din a 16-a săptămână, când burta devine vizibilă și fătul devine activ.

Perna gravide poate fi găsită în diferite forme, modele și culori. Unele femei preferă perna în formă de C, iar altele preferă forma bumerang, C, J sau L. Indiferent de forma pe care o au și de preferințele fiecărei femei, toate modelele de perne pentru gravide sunt foarte utile.

Perna gravide – beneficii

Perna gravide este un produs util pentru femeile însărcinate, deoarece ameliorează sarcina pe mușchii pelvisului și mușchii spatelui în poziția culcat. Creează confort și reduce greutatea și durerea în partea inferioară a spatelui și dacă o așezi sub stomac te ajută să iei o poziție confortabilă în timp ce dormi sau te relaxezi. Așezată între genunchi ajută la eliberarea presiunii asupra articulațiilor și aliniază poziția corpului. Oferă sprijin pentru relaxarea picioarelor, îmbunătățind astfel circulația sângelui și ameliorând umflarea acestora.

Perna gravide – Cum să o alegi pe cea mai potrivită?

Pentru a face o achiziție bună, ar trebui să ții cont de trei criterii importante, și anume, dimensiune, umplutură și material.  Lungimea produsului se măsoară de-a lungul marginii exterioare, și aceasta nu include lungimea atașamentelor, dacă perna le are. Pentru o femeie însărcinată de înălțime medie, o pernă gravide de 160-170 cm este cea mai potrivită, iar pentru o înălțime începând cu 170, lungimea pernei este corespunzător mai mare. Lățimea produsului este în medie de 35 cm. Însă, ar trebui să ții cont de parametrii locului de dormit pentru ca perna să se potrivească lejer.

Umplutura trebuie să fie sigură, hipoalergenică, elastică și capabilă să se adapteze nevoilor corpului în schimbare al femeii gravide. Polistirenul expandat și holofibra sunt considerate optime. Pernele cu această compoziție sunt flexibile și pot să fie folosite în orice poziție în funcție de nevoi.

Bumbacul 100% este cel mai potrivit pentru perna gravide. Materialele husei, cum ar fi calicot, satin nu interferează cu respirația pielii și mențin echilibrul optim de temperatură. Sunt ușor de spălat, ceea ce este un plus, deoarece pernele pot fi folosite ulterior de mămicile care alăptează. De regulă, la fabricarea pernelor pentru gravide se folosesc mai multe straturi de țesătură. Primul strat ar trebui să fie dens și să țină bine umplutura. Cel mai adesea, este făcut din satin sau calico.

Al doilea strat este husa sau fața de pernă. Acest material ar trebui să fie confortabil pentru tine, deoarece vei intra în contact direct cu el. De asemenea, husa sau fața de pernă ar trebui să fie ușor de îndepărtat și ușor de curățat, deoarece va trebui să fie spălată mai des, mai ales dacă vei folosi perna și după naștere, pentru alăptare.

Formele pernelor pentru gravide sunt diferite, așa că totul depinde de preferințele tale, capacitățile financiare și tipul corpului.