Cea de-a treia etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024 începe luni, 19 august. În program se pot înscrie atât persoanele fizice cât și cele juridice. Iată câți bani sunt alocați.
Începe etapa a treia de înscrieri pentru Programul Rabla Plus 2024
Luni, 19 august, de la ora 10:00, începe cea de-a treia etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024. Așadar, persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice interesate de achiziționarea unei mașini noi electrice sau hibride pot depune deja cereri în acest sens.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, în această etapă de înscrieri sunt disponibili pentru fiecare dintre cele trei categorii de solicitanți, respectiv persoane fizice/ persoane juridice/ unități administrativ-teritoriale și instituții publice, câte 100.000.000 de lei.
Solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou
De menționat este faptul că deși etapa a treia de înscrieri în cadrul Programului Rabla Plus începe în aceiași zi, pentru toate categoriile enumerate mai sus, se va încheia, în funcție de tipul beneficiarului, în altă zi astfel:
- - în cazul persoanelor fizice- în 25 noiembrie;
- - în cazul persoanelor juridice, unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor publice- în 19 septembrie.
Conform avocatnet.ro, valoarea ecotichetului ce poate fi obținut cu ajutorul Programului Rabla Plus 2024, indiferent de numărul de autovehicule uzate care sunt predate pentru casare, este de 25.500 de lei.
Astfel, în cadrul Programului Rabla Plus, solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Cuantumul ecotichetului este de:
- 25.500 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- 13.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid, cu emisii maxime de 80 g CO_2/km.
- 13.000
Sumele din acest an sunt pe jumătate comparativ cu anul precedent. De asemenea, Ordinului Ministerului Mediului nr. 323/2020, care conține ghidul de finanțare a programului Rabla Plus, mașinile cumpărate prin acest program nu pot depăși valoarea de 70.000 de euro (TVA inclus).
Producătorii validați trebuie să aplice pe luneta autovehiculelor achiziționate prin programele Rabla (Rabla Clasic și Rabla Plus) un autocolant (fără a restrânge sau estompa vizibilitatea sub limita legal admisă), iar cei ce primesc finanțarea sunt obligaţi să îl mențină şi să îl întrețină în bună stare
până la finalizarea perioadei de monitorizare.Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet de 120.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Sumele alocate pentru fiecare sesiune sunt limitate și sunt distribuite pe principiul "primul venit, primul servit". Aceasta înseamnă că cei care nu reușesc să se înscrie rapid riscă să rămână fără finanțare. Din păcate, nu toți cetățenii se califică pentru a accesa fondurile Rabla Plus. Există criterii stricte de eligibilitate care trebuie îndeplinite, inclusiv deținerea unui autovehicul uzat care să fie casat. Acest lucru poate limita accesul persoanelor care nu au un astfel de vehicul sau nu îndeplinesc alte condiții stabilite de program.
Chiar dacă ecotichetul acoperă o parte semnificativă din costul unui vehicul electric, suma rămasă de plătit poate fi încă prea mare pentru mulți români. Achiziționarea unui vehicul nou, chiar și cu subvenție, rămâne un efort financiar considerabil.