Conform informațiilor oferite de autoritățile medicale din Suceava, în luna august au fost confirmate trei cazuri de infecție cu virusul West Nile, toate în rândul vârstnicilor, cu vârste cuprinse între 81 și 88 de ani. Acești pacienți au fost diagnosticați cu meningită, iar prezența virusului a fost confirmată prin analizele lichidului cefalorahidian.
Primul deces din România, cauzat de virusul West Nile, s-a înregistrat la Suceava, unde au mai fost alte două cazuri confirmate
Din păcate, pentru unul dintre acești pacienți, în vârstă de 83 de ani, boala a fost fatală. Pe lângă infecția cu West Nile, bărbatul suferea de multiple afecțiuni cronice, care i-au agravat starea de sănătate și au dus, în final, la decesul, pe data de 19 august. În contrast, un alt pacient, în vârstă de 81 de ani, a avut o evoluție favorabilă și a fost externat pe 17 august, după ce a reușit să depășească faza critică a bolii.
Situația este însă gravă pentru al treilea pacient, de 88 de ani, care se află internat în secția de terapie intensivă încă din 1 august. Deși inițial a fost internat pe 29 iulie, starea sa s-a deteriorat rapid. Acesta a fost transferat la ATI, unde se află în continuare în stare critică.
„Pacienţii de 81, 83 şi 88 de ani s-au prezentat pentru febră, cefalee, sindrom confuzional fiind diagnosticaţi cu meningită, caz în care pentru identificarea agentului patogen se face puncţie cu recoltare de lichid cefalorahidian (LCR). În urma analizei LCR-ului, s-a identificat virusul West Nile la toţi cei trei pacienţi. Pacientul de 81 de ani a avut evoluţie favorabilă şi a fost externat pe 17 august.
Pacientul de 83 de ani, având şi alte comorbidităţi, a decedat, din păcate, în cursul zilei de ieri (luni) din cauza agravării patologiilor asociate, iar pacientul de 88 de ani internat pe 29 iulie a avut evoluţie nefavorabilă cu agravarea stării generale şi transfer în ATI pe 1 august, starea acestuia fiind în continuare gravă”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Suceava.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cu ce explicații și recomandări vin medicii, în privința virusului West Nile
Virusul West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar, reprezintă o amenințare serioasă, mai ales pentru persoanele în vârstă sau cele cu probleme de sănătate preexistente. Deși majoritatea celor infectați nu prezintă simptome evidente, virusul poate provoca forme severe de boală, inclusiv meningită și encefalită, în aproximativ 1% din cazuri. Această statistică subliniază importanța prevenirii, mai ales că detectarea infecției este dificilă.
„Este foarte cald și, din diferite motive, există foarte mulți tânțari în jurul nostru. Pentru că vara avem emoții mai mari este posibil ca vestea celor 8 decese produse de infecția cu virus West Nile consemnate în UE vor genera multe discuții (a se vedea link în comentarii).
Fapte despre țânțari și virusul West Nile (vWN):
- 80% din cei care sunt infectați cu vWN nu au nici un semn de boală!
- Maladia produsă de vWN nu se ia de la om la om, prin atingere sau proximitate (ca în cazul gripei sau al altor boli cu transmitere aerogenă).
- Mai puțin de 1% din persoanele infectate cu vWN vor dezvolta forme severe de boală, cu afectarea sistemului nervos central (meningită sau encefalită).
- Nu trebuie să ne agităm imediat după o simplă înțepătură de tânțar! Semnele de boală nu apar imediat, ci după o incubație de mai multe zile (de obicei 6-14 zile pentru cei cu imunitate normală sau chiar 21 zile pentru cei cu deficite imune).
- Riscul de a face forme complicate de infecție cu vWN este mai mare la persoanele vârstnice, cu hipertensiune, diabet, cancer sau boli de rinichi.
Cum recunoaștem boala gravă cu afectarea sistemului nervos central? Persoanele bolnave au febră, stare generală de rău, grețuri și vărsături, dureri de cap, stare de confuzie, somnolență sau chiar comă și convulsii.
Semnele tipice de boală ar fi foto- și fonofobia (bolnavul este deranjat de lumină sau de zgomote de intensitate normală), vărsăturile în jet și rigiditatea mușchilor cefei (nu putem mișca ușor capul, astfel încât să atingem pieptul cu bărbia).
Soluția?
Protecția prin repelante adecvate sau prin haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi (mai ales seara târziu).
Vacanță plăcută!”, se arată într-o postare pe Facebook făcută pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”, de Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București.