Simona Bucura-Oprescu a dorit să ofere clarificări și să liniștească temerile celor afectați de eventualele scăderi ale pensiilor după recalculare, întrucât, după ce și-au primit deciziile de recalculare, mulți pensionari s-au prezentat la casele de pensii pentru a cere explicații.
Cu ce explicații a venit ministrul Muncii, după scandalul recalculării pensiilor
Un număr semnificativ de pensionari, aproximativ 700.000,
„Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade.
Se menține cuantumul pensiei stabilit și aflat în plată anterior recalculării, de la 01/09/2024, conform articolului 144, alineatul șase din legea 360 pe 2023. Deci nu va scădea nici un leu pensia dumneavoastră. Dar ca toate lucrurile să fie clar și lipsită de orice chivoc, veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice, că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuși cu bonul de pensie aferent lunii septembrie”, a explicat ministrul Muncii.
Citește și: Ce pensie va avea un român după recalcularea din septembrie, dacă a muncit 20 de ani cu carte de muncă
Ministrul Muncii a explicat de ce s-au strecurat erori în deciziile de recalculare a pensiilor
Simona Bucura-Oprescu a mai spus că pensionarii afectați de această recalculare au beneficiat, în trecut, de sume mai mari decât ar fi fost proporțional cu contribuțiile lor, ceea ce a creat o anumită inechitate în sistem.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
„Ei bine, o altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială care în urma recalculări, vor primi mai mulți bani. Prin noua lege a pensiilor am realizat două obiective importante am realizat o reformă a pensiilor, adică pensii egale pentru muncă și contribuții egale.
Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar care au pensii diferite și vom avea un mecanism de creștere continuă și sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creșterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.
În plus, ministrul Muncii a abordat și problema erorilor apărute în documentele înmânate pensionarilor, recunoscând că au existat greșeli umane în procesul de digitalizare a datelor din dosare. Aceste erori s-au manifestat în special în cazul dosarelor complexe, unde recalculările au fost numeroase. Ea a menționat cazuri în care unii pensionari au depus cereri de recalculare de până la 20-30 de ori după ieșirea la pensie, ceea ce a complicat procesul de gestionare a datelor.
„Din analiza noastră, principalele erori au apărut în urma introducerii în mod eronat a datelor de către operatori atunci când s-a făcut trecerea din format letric în format electronic. Au luat dosarul de pensie din arhivă și datele au fost trecute în format electronic, au existat situații când au introdus aceste date eronat”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.