Oprea s-a dat drept agent al Serviciului de Informații și Protecție Internă și al Direcției de Operațiuni Speciale și a reușit să participe la multiple operațiuni ale poliției, cum ar fi anchete, razii rutiere, cercetări la fața locului și chiar paza secțiilor de votare.
Cum a reușit infractorul să se dea drept polițist timp de un an și jumătate
Strategia sa a fost bine pusă la punct. Acesta a reușit să cumpere echipamente specifice din mediul online și de pe piața neagră, inclusiv o uniformă de polițist, un pistol Glock, o stație de comunicații Motorola/Tetra, o legitimație de polițist și o lampă stroboscopică montată pe mașină.
Toate acestea l-au ajutat să treacă neobservat de către colegii polițiști, care nu și-au dat seama că este un impostor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Oprea a fost demascat după ce a fost reclamat la poliție pentru înșelăciune, iar pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis un mandat de arestare preventivă pe numele său, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale în formă continuată.
În acest caz, toți polițiștii care au interacționat cu el au fost audiați ca martori, cu excepția unui agent de la Secția 3, care poartă același nume și care este acum acuzat de complicitate.Polițistul de la Secția 3 a susținut că nu știa că Oprea nu era un polițist real și și-a declarat disponibilitatea de a fi testat cu aparatul poligraf pentru a dovedi veridicitatea declarațiilor sale.
Cu toate acestea, el a fost plasat sub control judiciar și suspendat din funcție.„În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul I.P.J