Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită anual la data de 29 august, iar aceasta este ultima sărbătoare importantă din acest an bisericesc. Sărbătoarea pomenită la finalul lunii august este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, ce atrage atenția asupra slujbelor speciale rostite în această zi. Iată ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august 2024.
Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită la data de 29 august 2024 și este ultima sărbătoare cu cruce roșie din acest an bisericesc. Aceasta este a doua pomenire a Sfântului Ioan Botezătorul, prima celebrare fiind la data de 7 ianuarie, atunci când credincioșii prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul pică anul acesta într-o zi de joi, iar credincioșii își fac timp pentru a merge la biserică și a da de pomană pentru sufletele persoanelor trecute la cele veșnice.
Citește și: Calendar Ortodox Septembrie 2024: Ce sărbătoare cu cruce roșie este prăznuită la data de 14 septembrie?
Aceste alimente, alături de alte preparate proaspete, sunt puse în pachete, după care sunt duse preotului spre sfințire.
După ce pachetele sunt sfințite de către preot, acestea sunt împărțite persoanelor nevoiașe. Se crede că fructele din pachete, alăturate de bucăți de pâine, aduc liniștea în casa celor ce le împart și spor în tot ceea ce fac, potrivit playtech.ro. Preparatele pe care le împart credincioșii trebuie să fie de post, fiind recomandat ca în această zi de sărbătoare să se țină post negru.Rugăciunea ce le îndeplinește dorințele credincioșilor
Este important să ne rugăm în fiecare zi, mulțumindu-i Domnului pentru ceea ce a făcut pentru noi, iar în zilele de sărbătoare, rugăciunile au o putere mai mare. În ziua în care este amintită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este recomandat să rostim această rugăciune ce ne îndeplinește dorințele. Rugăciunea trebuie rostită 9 zile la rând și trebuie să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit.
Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"