Aceste fenomene extreme de vreme, care alternează între caniculă și furtuni violente, sunt așteptate să continue în următoarele zile, spun meteorologii.
După caniculă urmează furtuni
Meteorologii au transmis un avertizare meteo conform căreia în România, după caniculă, vor urma furtuni puternice însoțite de grindină și vijelii.
„Canicula care ne-a afectat încă de la începutul acestei luni va mai continua doar în regiunile vestice. În restul ţării se va răcori vremea, dar vor fi furtuni în fiecare zi până vineri inclusiv. Vor fi adverse consistente, risc ridicat de inundaţii, grindină şi vijelii.
Astfel de fenomene vor apărea inclusiv pe litoral şi la munte", spune meteorologul Simona Căpşună, conform Observatornews.
Furtunile au făcut prăpăd marți, în mai multe județe din țară
La Iași, o furtună de cod portocaliu a provocat haos în oraș. În doar câteva minute, zeci de copaci au fost doborâți, mulți căzând peste mașini sau firele electrice, iar străzile au fost inundate.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Situația a fost la fel de gravă și în Botoșani, unde, în localitatea Hlipiceni, un copac lovit de trăsnet a declanșat un incendiu, care s-a extins rapid la o magazie și un șopron. Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat extinderea focului la locuința din apropiere.
În Caransebeș, o femeie a fost grav rănită după ce un copac doborât de vânt a căzut peste ea.
Incidentul a avut loc atât de rapid încât victima nu a avut timp să se adăpostească. Grav rănită, ea a fost transportată de urgență la spital.Un alt incident dramatic s-a petrecut la Barajul Firiza din Maramureș, unde un pescar a fost la un pas de tragedie când vijelia a prăbușit un copac peste cortul său.
„Uite unde a căzut copacul, pe cortul omului, mă înţelegi? Acesta e omul care a scăpat.
Pe litoral, la Eforie, valuri uriașe de peste un metru și jumătate au determinat arborarea steagului roșu de către salvamari, însă mulți turiști continuă să ignore avertismentele, punându-și viața în pericol.
„Marea este periculoasă. Nu ştii în ce zonă sunt curenţii marini, în ce zonă se formează, de la furtună la furtună se formează în alt loc", explică Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie.