În anul școlar 2024-2025, codul vestimentar al elevilor va fi reglementat mai strict. Profesorii nu vor mai avea obligația de a accepta elevii la ore dacă aceștia nu respectă standardele vestimentare corespunzătoare mediului școlar.
Cu ce obiecte vestimentare și accesorii nu vor avea voie elevii să vină la școală
Fustele scurte, decolteurile adânci și pantalonii rupți, odată tolerate, vor fi interzise în sălile de clasă.
O altă modificare importantă adusă de noul regulament este dreptul elevilor și părinților de a solicita explicații pentru notele primite.
„Profesorul simte că e specialist, că a făcut niște cursuri, și e greu să accepte din partea unui nespecialist o poziție. Dacă părintele vine și zice: ”Așa-mi place că așa vreau eu”, e ca și cum m-aș duce la un arhitect și i-aș zice că nu-mi place că a pus grinda asta aici. Și el îți spune că se justifică, iar tu rămâi la ”dar mie nu-mi place!”, a declarat profesorul universitar Ovidiu Pânișoară, mentor în științele educației, citat de stirileprotv.ro.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ce alte reguli vor fi introduse în anul școlar 2024-2025
În plus, regulamentul introduce reguli mai stricte pentru combaterea absenteismului școlar. Directorii de școli vor avea obligația de a raporta cazurile de absenteism excesiv către Protecția Copilului. Statistici recente arată că peste 350.000 de elevi au abandonat școala înainte de clasa a opta în ultimii zece ani.
Pentru a combate acest fenomen, regulamentul prevede că directorii vor raporta autorităților locale atunci când un elev de gimnaziu acumulează 750 de absențe într-un an școlar, iar pentru cei de nivel primar, pragul
De asemenea, regulamentul urmărește prevenirea retragerii elevilor din sistemul școlar pentru a urma homeschooling-ul, care este ilegal în România. Părinții care doresc să își transfere copiii la alte unități de învățământ trebuie să prezinte dovada transferului pentru a confirma continuarea studiilor.