Un raport recent al Apelor Române arată o situație alarmantă privind resursele de apă din România: patru râuri din țară au secat în aproximativ o zi, iar alte 37 de cursuri de apă sunt în pericol iminent de a ajunge în aceeași situație.
Conform datelor obținute de Europa Liberă, această criză a lovit două regiuni diferite ale țării, evidențiind gravitatea fenomenului.
Patru râuri din România au secat în doar o zi. Autoritățile recomandă „folosirea rațională” a apei
Luni, două râuri din sudul țării, Glavacioc și Sabar, au secat, fapt ce lăsat comunitățile din zonă fără o sursă importantă de apă. În ziua următoare, aceeași soartă a fost împărtășită de două râuri din nord-estul țării, Bahlui și Miletin.
„Alte două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au secat. Este vorba despre râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad.
Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi de 3000 mc/s și vor ajunge la 2400 mc/s în data de 3 septembrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții.
Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.
41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
658 de localități (388 cu sisteme centralizate și 270 fără sisteme centralizate) primesc apă în anumite intervale orare, fiind afectate de deficitul rezervei de apă.
În continuare, facem un apel la folosirea rațională a apei astfel apa de băut să ajungă pentru toți!” se arată într-o postare pe Facebook a Apelor Române.
Regiunile Botoșani, Vaslui și Iași sunt cele mai afectate de această secetă severă. Pe măsură ce problema se agravează, calitatea apei disponibile pentru consum scade semnificativ, punând în pericol sănătatea și bunăstarea locuitorilor.
În sudul țării, criza apei a forțat autoritățile să impună restricții drastice: în mai multe localități situate la sud de Dunăre, oamenii primesc apă doar cinci ore pe zi. Situația este agravată și de scăderea debitului Dunării, un alt indicator al stresului hidric extrem cu care se confruntă România.
„În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1500 mc/s”.