Sfânta Ana: Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 sep 2024, 11:22

Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 9 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 9 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 9 septembrie!

Calendar ortodox 9 septembrie 2024

Sărbătoare 9 septembrie. Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 9 septembrie în calendarul ortodox.

Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria. Ioachim făcea parte din tribul lui Iuda și descendent al Regelui David, în timp ce Ana era fiica preotului Matan, din tribul lui Levi. Sfinții Ioachim și Ana au fost căsătoriți timp de 50 de ani, însă aceștia nu au așteptat îndelungat până a face un copil. 

Pe parcursul anilor, Ioachim și Ana au fost marginalizați de ceilalți credincioși, spunând că nu sunt demni de credința lor deoarece nu pot face un copil.

Atunci când Ana avea 60 de ani și Ioachim 70 de ani au început să se roage puternic la Dumnezeu pentru a le oferi un copil. Ioachim s-a retras în pustietate la pârâul Cherit, timp de 40 de zile, atunci când Sfântul Arhanghel Gavriil i-a dat vestea că rugăciunile lui au fost ascultate, iar Ana avea să aducă pe lume un copil. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

După 9 luni, Fecioara Maria a fost născută, iar atunci când aceasta a împlinit 3 ani a fost dusă la templu. Ioachim și Ana au vizitat-o adesea în următorii șapte ani, însă Sfântul Ioachim a trăit 80 de ani, iar Ana 79 de ani, Fecioara Maria rămânând astfel orfană la vârsta de 10 ani, potrivit pravila.ro.

Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana sunt trecuți în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră, iar aceștia sunt considerați protectorii cuplurilor care încearcă să facă copii. Există mai multe tradiții și superstiții de care credincioșii țin cont pe parcursul acestei zile, astfel aceștia nu trebuie să facă curățenie, să spele haine de mână sau să muncească în timpul slujbei.

Este recomandat ca în această zi să facem un cadou unui copil, fie că acesta este nevoiaș sau face parte din membrii familiei, astfel încât să o cinstim pe Sfânta Ana, ce este considerată protectoarea

copiilor și a femeilor însărcinate. Nu trebuie ca pe parcursul acestei zile să ne certăm cu oamenii din jurul nostru, deoarece se crede că toată suferința provocată o să se întoarcă asupra noastră, potrivit playtech.ro.

Sfanta Ana este sărbătorita pe 9 septembrie

Canon de rugăciune către Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, sărbătoriți pe 9 septembrie în calendarul creștin

Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufleteasca și trupeasca și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu.
Sfânta Ana, ridica sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele indurărilor și a toată manganarea! Ca astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne păzească pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Așază, Sfânta Ana, în inimile conducătorilor tarii acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!
Păzește pe cei ce te cheamă pe tine de moartea cea fără de veste. Apară-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Împacă neînțelegerile din familii, fii sprijin celor neputincioși. Celor cazuri în adâncul păcatelor, luminează-le mintea, ca să se întoarcă la pocăința. Iar în vremea plecării noastre din viața aceasta, să ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vâna sufletele noastre.
Bucura-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserica a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taina a Cununiei.


Bucura-te, Sfânta Ana, ceea ce ești dăruitoare îmbelșugata și de cele pamântești. Veselește-te, lauda femeilor și cununa maicilor, ascultătoare blândă a celor ce te cheamă pe tine, ceea ce ne împlinești cererile cele bune, bogăția săracilor și a văduvelor!
Ne bucurăm și noi, văzând că prin nașterea ta s-a stins datoria păcatului. Fii și de acum înainte, Sfânta Ana, ajutătoarea și manganarea celor care-și doresc copilași, grabnică tămăduire a celor neputincioși. Căci niciodată nu te-ai ascuns de la năzuința noastră! Ceea ce în chip nemijlocit vezi frumusețea Dumnezeirii, ai răsărit crinul fecioriei și ai hrănit pe Hrănitoarea Vieții. Oamenii au primit atâta managere și încredințarea că vor fi răscumpărați atunci când te-au văzut pe tine alăptând pe Maica Izbăvitorului!
Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, statornicia și răbdarea voastră să ne-o împărtășiți și noua, celor nevrednici și păcătoși. Ca văzând dragostea voastră, Dumnezeu să ne dea timp de pocăința și de întoarcere. Bucurați-vă și ajutați-ne și pe noi să ne bucuram împreună cu voi, în Împărăția Cerurilor! Amin.