Calendar ortodox pentru ziua de 20 septembrie 2024: Rugăciunea ce ne oferă putere

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 sep 2024, 23:52

Sfântul Mare Mucenic Eustaţie, împreună cu soţia sa, Teopista, şi cei doi fii, Agapie şi Teopist

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 20 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Eustație, împreună cu soția sa, Teopista.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 20 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Eustație, împreună cu soția sa, Teopista.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine s-o rostești astăzi!

Calendar ortodox 20 septembrie 2024

Sărbătoare 20 septembrie. Sfântul Mare Mucenic Eustație, împreună cu soția sa, Teopista sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 20 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost considerat unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian. În timp ce se afla la vânătoare, urmărind un cerb, Sfântul Mare Mucenic Eustație a văzut între coarnele acestuia Sfânta Cruce și pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind: „O, Placide! pentru ce mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi prin lucrările tale cele bune. " 

În acel moment Sfântul Mare Mucenic Eustație a realizat că drumul pe care l-a ales nu este unul bun, motiv pentru care a decis să se convertească la creștinism alături de soția sa și cei doi fii. În acel moment au primit numele Eustație, Teopista, Agapie și Teopist. Sfântul Mare Mucenic Eustație a vrut să îi mulțumească Mântuitorului după botez, astfel a mers în pădurea în care i s-a arătat pentru prima dată. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Domnul i s-a arătat pentru a doua oară Sfântului Mare Mucenic Eustație și l-a îndemnat să își arate credința sa și să nu se sperie de următoarele momente dificile ce o să apară. În următoarea perioadă slujitorii și animalele lui Eustație au început să se îmbolnăvească și să moară. În disperare, Sfântul Mare Mucenic Eustație a plecat din oraș în ascuns, alături de toți membrii familiei sale.

Aceștia au luat o corabie pentru a merge în Egipt, însă soția a fost luată în robie de corăbier și animalele sălbatice i-au răpit fii. Sfântul Mare Mucenic Eustație a ajuns în satul Vadisie, unde a locuit timp de 15 ani, până în momentul în care împăratul i-a cerut să îl caute pe bărbat și i-a cerut ajutorul pentru ca romanii să câștige lupta împotriva barbarilor.

În armată i-a descoperit pe băieții lui pierduți cu ani în urmă, dar și pe soția sa, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 20 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Eustație, împreună cu soția sa, Teopista, sărbătoriți pe 20 septembrie în calendarul creștin

Zburdările patimilor mele potolindu-le, prin rugăciunile tale, mucenice al lui Hristos, învrednicește-mă a lăuda sfânta prăznuire a nevoințelor tale, preafericite.
Chemarea ta nu s-a făcut de la oameni, preaalesule; ci din cer te-a chemat pe tine Hristos, ca mai înainte pe Sfântul Pavel, arătându-ți-se ție ca un cerb și scăpându-te de fiarele cele otrăvitoare.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind plin de înțelepciunea cea de sus, mucenice, cu toată buna credință ai ales mai de cinste desfătarea cerurilor decât averea și decât dezmierdarea cea pieritoare, încununându-te cu toată casa ta prin mucenicie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Aflându-te pe tine mai Curată decât toată zidirea, Ziditorul și Dumnezeul tuturor a binevoit a Se Întrupa din tine, Preacurată, voind să prefacă iarăși pe om ca mai înainte.