Cererile pentru rechizite gratuite pot fi depuse abia după începerea anului școlar, în termen de cinci zile de la această dată. În anul școlar 2024-2025, școala începe pe 1 septembrie, însă cursurile efective încep pe 9 septembrie, conform ordinului de ministru nr. 3.694 din 1 februarie 2024.
De la ce dată începe depunerea dosarelor pentru rechizite gratuite și ce documente trebuie să conțină
Deși anul școlar a început oficial pe 1 septembrie 2024, termenul de depunere a cererilor poate fi ambiguu. Dacă se ia în considerare data de 1 septembrie, termenul de cinci zile s-ar încheia pe 6 septembrie, însă cursurile nu au început încă. Dacă termenul este calculat începând cu prima zi de cursuri, 9 septembrie, părinții au timp până pe 13 septembrie să depună dosarele necesare.
„Cererile se depun în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, în termen de 15 zile de la începerea anului școlar trebuie publicată lista beneficiarilor, iar elevii ar
Pentru a beneficia de acest ajutor, părinții trebuie să depună următoarele documente:
- Cerere tipizată
- Copii ale certificatelor de naștere pentru toți copiii aflați în întreținere
- Copii ale actelor de identitate ale părinților sau tutorilor legali
- Adeverință care să ateste dacă elevii beneficiază de bursă și cuantumul acesteia pentru luna iulie 2024
- Adeverință de salariat pentru ambii părinți, care să ateste venitul net din
- Declarație pe proprie răspundere privind neîncasarea unor venituri suplimentare din arende sau chirii, sau documente doveditoare, dacă este cazul
- Declarație pe proprie răspundere pentru cei care nu au venituri
- Copii ale cupoanelor de alocație, șomaj sau pensie, după caz
- Hotărârea judecătorească privind încredințarea minorilor și pensia alimentară, dacă este aplicabil
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Potrivit legislației, rechizitele gratuite se oferă elevilor din învățământul de stat, primar și gimnazial, care provin din familii cu venituri modeste. Este eligibilă orice familie în care venitul mediu net lunar pe membru nu depășește 50% din salariul minim brut pe economie. În acest an, acest prag a fost stabilit la 1.850 de lei, jumătate din salariul minim de 3.700 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 598 din 6 iunie 2024.
„La stabilirea venitului mediu lunar net pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizațiile de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copiii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți”, se arată în articolul 3 din OUG nr. 33/ 2001.
Ce rechizite primesc gratuit copiii defavorizați, din partea statului
În anul școlar precedent, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată. Elevii de gimnaziu au primit pachete în valoare de 75 de lei, o creștere semnificativă față de cei 35 de lei alocați anterior. Elevii din clasele primare au primit rechizite în valoare de 65 de lei, comparativ cu 25 de lei în anii anteriori, notează Edupedu. Aceste sume sunt actualizate anual de Ministerul Educației și Cercetării, însă, până în prezent, nu a fost anunțată nicio modificare pentru noul an școlar.
Citește și: Mesaje pentru prima zi de școală. „Fie ca această zi să-ți deschidă drumul către un nou început”
Conform ordinului de ministru nr. 4385/2012, pachetul standard de rechizite pentru clasa pregătitoare include:
- 2 caiete de desen A4 de 24 de file
- 1 caiet dictando de 48 de file
- 2 caiete de geometrie
- 2 caiete de matematică de 48 de file
- 1 caiet tip I de 24 de file
- 3 creioane HB
- 1 set de creioane colorate (6 bucăți)
- 1 gumă de șters
- 1 penar
- 1 set de acuarele
- 2 pensule
- 1 ghiozdan
- 1 planșetă
- 1 set de plastilină
- 1 lipici
- 1 hârtie glasată (minim 6 culori)
- 1 pungă de plastic
„Rechizitele școlare vor fi repartizate pe școli de către inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Directorii de școli împreună cu primării vor organiza distribuirea la beneficiari”, se precizează în articolul 9 al OUG nr. 33/ 2001.