Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat recent Avocatului Poporului să intervină în problema noii legi a pensiilor, invocând aspecte care ar putea ridica semne de neconstituționalitate.
Citește și: Se schimbă legea! Cine sunt românii care vor primi bani în plus la pensie. Despre ce sumă este vorba
Ce se întâmplă cu pensionarii care vor să conteste deciziile
Potrivit informațiilor furnizate de RomâniaTV, FACIAS cere o sesizare la Curtea Constituțională, însă Avocatul Poporului, printr-un comunicat oficial, a subliniat că nu deține atribuții directe în ceea ce privește recalcularea pensiilor, această responsabilitate aparținând exclusiv caselor de pensii.
Instituția, condusă de Renate Weber, a anunțat că sesizarea Curții Constituționale este încă în analiză și o decizie va fi comunicată publicului în momentul în care aceasta va fi luată. În comunicatul transmis, Avocatul Poporului a subliniat că, în cazul nemulțumirilor legate de recalcularea pensiilor, pensionarii au dreptul să conteste deciziile emise de casele de pensii, dar acest demers trebuie făcut în termen de 45 de zile de la primirea deciziei.
Dacă această perioadă este depășită, decizia devine definitivă.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii.
Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii. Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.”,
FACIAS a transmis faptul că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la noua lege a pensiilor
Avocatul Poporului a reamintit că nu are competența legală de a recalcula pensiile sau de a se implica în procesul tehnic de calcul al acestora, operațiunile respective fiind în sarcina caselor de pensii.
Totodată, instituția a subliniat că depunerea unei petiții la Avocatul Poporului sau contestarea deciziei la casa de pensii emitentă nu întrerupe termenul legal în care pensionarii pot introduce o acțiune în instanță pentru a-și apăra drepturile, notează RomâniaTV.Citește și: Ce pensie ar putea încasa Ion Țiriac după recalculare. Primește sau nu majorare?
FACIAS, prin demersul său, a încercat să aducă în discuție aspecte legate de neconstituționalitatea noii legi a pensiilor, cerând Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în acest sens. În momentul de față, toate aceste solicitări sunt încă în faza de evaluare, iar pensionarii vor fi informați în mod oficial cu privire la orice decizie luată de instituție în acest sens.