EXCLUSIV | Crescută la casa de copii, Andreea își dorește să salveze alte suflete. Povestea emoționantă a fetei din Prahova care ajută tinerii instituționalizați să își găsească drumul în viață: „Traumele trăite în centrul de plasament...”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 11 sep 2024, 16:41

Andreea A.F., o tânără din Prahova care a crescut într-un centru de plasament, s-a implicat, în perioada 5-8 septembrie în Summitul „Vocea Noastră”, menit să vină în sprijinul tinerilor care trăiesc situații similare cu cea a Andreei.

Ediția a V-a a Summitului Tinerilor Instituționalizați s-a desfășurat la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești. Acest eveniment a fost organizat de Filiala București a Consiliului Tinerilor Instituționalizați, în cadrul căreia Andreea este Director Executiv.

Care este povestea Andreei, fata din Prahova care își dorește să salveze alte suflete

Andreea, în vârstă de 22 de ani, are o poveste de viață foarte emoționantă și tristă în același timp.

După despărțirea părinților și plecarea mamei în străinătate, tânăra, care la acea vreme avea doar 9 ani, și surorile ei au rămas în grija bunicii, care se confrunta cu o situație precară. Chiar dacă, după un timp, mama lor s-a reîntors la ele, bunica a considerat că fetele ar fi mai în siguranță într-un centru de plasament.

„Din cauza acestor circumstanțe, bunica, copleșită de responsabilități, a considerat că nu mai putea avea grijă de noi așa cum ar fi fost necesar și a decis că ar fi mai bine să fim încredințate statului.

Decizia ei, deși extrem de dificilă, a fost luată în speranța că astfel ne va oferi o șansă la un trai mai bun”,
a declarat Andreea, în exclusivitate pentru kanald.ro.

Adolescenta a avut parte de o experiență traumatizantă în casa de copii, marcată de multiple episoade de violență, iar cel mai greu a fost, pentru ea, faptul că nu a avut pe cineva care să o trateze cu căldură, o asculte și să empatizeze cu problemele ei.

„Traumele trăite în centrul de plasament și-au lăsat amprenta asupra mea. Abuzurile suferite acolo mi-au subminat stima de sine, făcându-mă să mă tem să mă apropii de oameni și să am o încredere minimă în cei din jur.(...) Sentimentul de neînțelegere a fost, fără îndoială, cel mai dificil aspect de procesat pentru mine în perioada petrecută în centru. Mereu am simțit că, indiferent de cât de mult încercam să mă fac auzită, educatoarele și îngrijitorii nu reușeau să înțeleagă cu adevărat ce simțeam sau de ce aveam nevoie.

Era ca și cum între noi exista mereu o barieră invizibilă”, a mai povestit Andreea A.F.

Citește și: Povestea de viață impresionantă a lui Răzvan, băiatul născut într-o familie cu nouă frați. Dintr-un centru de plasament, a ajuns student al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

Însă, cu toate acestea, tânăra a dezvăluit că a avut parte și de beneficii în cadrul centrului de plasament.

Dacă nu ar fi ajuns aici, probabil, în prezent, nu ar fi ajuns să studieze la două facultăți. Aceasta a fost studentă la Universitatea din București, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și la Facultatea de Psihologie. În prezent, este masterandă la programul „Consiliere în Asistență Socială”, în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a aceleiași universități. De asemenea, aceasta este asistent social iar, pe viitor, își propune să fie psiholog și profesor de Educație socială.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

„Viața în centrul de plasament nu a fost complet lipsită de aspecte pozitive. Statul mi-a oferit acces la educație superioară, un lucru care a avut un impact major asupra dezvoltării mele personale și profesionale. Educația mi-a deschis noi orizonturi și mi-a oferit un impuls important în viață. Plecarea la facultate și mutarea într-un cămin studențesc au marcat o schimbare esențială în viața mea”, ne-a mai povestit Andreea.

De ce vrea Andreea să-i ajute pe tinerii instituționalizați și ce a urmărit Summitul „Vocea Noastră” 

Andreea a simțit încă din copilărie că acest domeniu i se potrivește, întrucât experiențele trăite în casa de copii au făcut-o să-și dorească să fie un sprijin pentru tinerii instituționalizați. Dacă pe ea nu a putut nimeni să o ajute în momentele dificile, ea este hotărâtă să se implice profund în problemele orfanilor.

„Încă din copilărie, am fost profund preocupată de sănătatea mintală și de sprijinul emoțional, întrucât experiențele mele din acea perioadă m-au făcut să înțeleg cât de important este acest aspect al vieții. Lipsa de empatie și înțelegere din partea educatorilor din centru m-a obligat să caut modalități prin care să-mi ofer sprijinul de care aveam nevoie, chiar și în absența unui suport extern. În acest proces, am descoperit o adevărată pasiune pentru domeniul sănătății mintale și am realizat cât de mult contează să ai pe cineva care să te asculte și să înțeleagă ce simți cu adevărat”, a mai spus tânăra de 22 de ani, pentru kanald.ro.

Toate aceste lucruri i-au dat Andreei ambiția de a ajunge în acest punct și ca, în calitate de Director Executiv în cadrul organizației Consiliul Tinerilor Instituționalizați- Filiala București, să organizeze Summitul „Vocea Noastră”. Acesta este un eveniment care se bazează pe sprijinirea tinerilor din centrele de plasament prin oferirea unui mediu prielnic în care să își poată exprima opiniile în mod liber și unde problemele lor pot fi înțelese. De asemenea, prin acest summit, s-a dorit crearea unei legături între cei care au ieșit din casele de copii și cei care încă se află în grija statului. 

Citește și: Eroare de proporții la Maternitatea din Ploiești! Doi bebeluși au fost încurcați din cauză că aveau același nume de familie

„În această ediție, Filiala București a Consiliului Tinerilor Instituționalizați vizează crearea unei ocazii care să servească drept platformă esențială pentru tinerii aflați în sistemul de protecție specială. Scopul principal al evenimentului este de a construi un spațiu unde acești tineri pot să-și exprime liber opiniile, să acceseze informații valoroase și să colaboreze eficient atât între ei, cât și cu specialiști din domeniul protecției copilului. Summitul reprezintă o oportunitate pentru dialog și colaborare între tineri și factorii de decizie, cu scopul final de a aduce un impact pozitiv și durabil în viața acestora”,  se arată într-un comunicat al Consiliului Tinerilor Instituționalizați, Filiala București.