Calendar ortodox pentru ziua de 24 septembrie 2024: Este pomenită vindecătoarea de arsuri și boli de piele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 sep 2024, 16:00

Sfânta Mare Muceniță Tecla

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 24 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Tecla.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Tecla.

Rugăciunea liniștitoare pe care este bine să o rostești pe 24 septembrie!

Calendar ortodox 24 septembrie 2024

Sărbătoare 24 septembrie. Sfânta Mare Muceniță Tecla este sărbătorită în fiecare an pe data de 24 septembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Mare Muceniță Tecla s-a născut în orașul Iconium, în primul secol creștin, iar aceasta a făcut parte dintr-o familie care nu era nevoită să își facă griji pentru ziua de mâine, însă părinții ei erau păgâni, nu creștini. Atunci când a împlinit 18 ani, Sfânta Mare Muceniță Tecla  a fost logodită cu Tamir, fiul guvernatorului orașului.

În Iconium se aflau în acel moment Sfântul Apostol Barnaba și Sfântul Apostol Pavel pentru a propovădui cuvântul Domnului, iar din curiozitate, Sfânta Mare Muceniță Tecla a mers să asculte ceea ce aveau de spus.

Aceasta s-a oprit la geamul casei unde propovăduiau, iar timp de trei zile a stat și a ascultat cuvintele sfinte pe care le rosteau.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Sfântul Apostol Pavel a început să le vorbească oamenilor despre castitate, moment în care Sfânta Mare Muceniță Tecla a decis să renunțe la căsătorie și să devină creștină. Mama fetei a aflat ce dorea fata ei să facă, iar aceasta a mers la acea adunare pentru a o face să meargă acasă.

Sfânta Mare Muceniță Tecla le-a mărturisit părinților ei că este creștină, iar mama sa a chinuit-o pentru a renunța la această idee.

Tamir a mers la dregătorul cetății pentru a îi cere să îi captureze pe Sfântul Apostol Pavel și Sfânta Tecla. Sfântul Apostol Pavel a fost întemnițat, iar când Sfânta Mare Muceniță Tecla a auzit acest lucru a mers spre închisoare, unde i-a plătit pe temniceri pentru a o lăsa să meargă la Sfântul Pavel.

Aceasta a primit în acea seară botezul în numele Domnului Iisus Hristos, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 24 septembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Tecla, sărbătorit pe 24 septembrie în calendarul creștin

Sfântă Tecla, întâia pătimitoare pentru Hristos și propovăduitoare a Evangheliei, privește din ceruri către noi, cei neputincioși și împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și călăuzire.

Ceea ce din tinerețe ai slujit lui Hristos, povățuiește pe cei tineri să iubească pe Domnul și să împlinească sfintele Lui porunci. Ceea ce ai suferit pentru credință și pentru curăție, fii ocrotitoare celor nedreptățiți, alinătoarea durerilor celor suferinzi și sprijinitoare celor ce se luptă împotriva ispitelor și a patimilor.
Ceea ce ai viețuit mulți ani în pustie și te-ai nevoit în post și rugăciune, dăruiește dor de cer și râvnă sfântă monahilor și monahiilor care și-au închinat viața slujirii Domnului.
Ceea ce ai fost întocmai cu Apostolii, dăruiește-ne să devenim apostoli ai lui Dumnezeu prin viețuirea, prin faptele și prin cuvintele noastre, ca să fim lumină în lume.


Tu, ceea ce te-ai rugat pentru sufletul răposatei Falconila și ai înduplecat pe Dumnezeu să o izbăvească din focul cel de veșnic, fii mijlocitoare pentru iertarea sufletelor celor dragi ai noștri, care au trecut la cele veșnice.
Iar nouă, celor aflați pe marea învolburată a acestei vieți trecătoare, ajută-ne să împlinim făgăduințele Sfântului Botez, să spălăm cu lacrimi de pocăință întinăciunea păcatelor, și să dobândim îndreptarea vieții, prin viață virtuoasă.
Înalță rugăciuni către Domnul Hristos, ca să întărească poporul bine-credincios în fapte bune, să ne dăruiască cele de trebuință în viața aceasta, și toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor, să ne păzească de căderi în păcat, și să ne învețe a viețui potrivit voii Sale, ca să ne învrednicim a ajunge întru lumina cea neînserată a Împărăției Sale celei veșnice, și să slăvim, împreună cu toți sfinții, pe Tatăl, și pe Fiul, și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.