Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a oferit primele declarații publice cu privire la situație și a precizat că este în așteptarea unui raport oficial din partea Poliției pentru a evalua măsurile luate și dacă este necesară implicarea Corpului de control.
Cum a reușit „Șacalul” să comită a doua crimă, deși era supravegheat pentru prima
Surse din anchetă arată că „Șacalul” a fost urmărit de autorități încă din luna iulie, imediat după ce prima victimă a fost dată dispărută pe 2 iulie. Cu toate acestea, chiar sub monitorizare, bărbatul a reușit să comită a doua crimă două luni mai târziu, pe 27 august. În tot acest timp, acesta a postat frecvent videoclipuri online, făcând aluzii la faptele sale și ironizând situația.
Deși telefonul său era urmărit de la începutul anchetei, polițiștii nu au reușit să împiedice a doua crimă. Prima victimă a fost descoperită la două săptămâni după ce a fost omorâtă, moment în care anchetatorii au început să refacă traseul femeii și să contureze un cerc de suspecți, printre care se număra și „Șacalul”.
Între cele două crime, suspectul a fost extrem de activ pe rețelele sociale, unde a postat cel puțin 11 clipuri video. În aceste materiale, el părea relaxat, mergea la plajă și vorbea despre diverse aspecte ale vieții sale, inclusiv despre o mașină pe care ar fi folosit-o, deși susținea că nu deține una.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Pe 26 august, cu o zi înainte de a doua crimă, „Șacalul” a postat un videoclip mai lung în care cerea să nu mai fie vorbit de rău, un gest ce poate fi văzut acum ca un indiciu subtil al stării sale psihice.
După ce a comis a doua crimă, suspectul a continuat să fie activ online. Pe 30 august, la doar câteva zile de la a doua crimă, el a postat un videoclip în care pare că mergea pe drumul către câmpul unde abandonase corpul victimei.
Cum reacționează autoritățile în acest caz
Ministrul Predoiu a refuzat să ofere detalii concrete despre supravegherea suspectului, dar a precizat că ancheta este încă în desfășurare și că polițiștii sunt cei care vor aduce clarificările necesare.
Deocamdată, se așteaptă un raport complet al poliției care va oferi mai multe informații despre erorile sau lipsurile din procesul de supraveghere. Eventual, după această analiză, se va decide dacă va fi necesară intervenția Corpului de control al Ministerului de Interne pentru a examina în profunzime modul în care a fost gestionată ancheta.
„Voi trimite Corpul de control ori de câte ori se justifică. Cauzele respective sunt în anchetă. Polițiștii au făcut foarte repede legături între elemente disparate din acest dosar. Aștept o informare de la IGPR și pe baza ei voi monitoriza dacă este cazul. Este important să pună totul cap la cap în anchetă. Dacă e nevoie voi trimite și corpul de control. Ei verifică toate conexiunile pe care le poate avea acest caz cu alte cazuri neelucidate sau în curs de anchetă. Conexiunile pe care polițiștii le-au făcut au dus la scoaterea la lumină a acestui caz grav ”, a spus ministrul, potrivit Digi24.