EXCLUSIV | De ce apar, dar și cum tratăm petele pigmentare. Dr. Cristalia Rusu a oferit răspunsul la “Follow us”: ,,Sunt tratamente care le estompează”

Autor: Diana Bostan

În ediția de azi, 16 septembrie, a emisiunii ”Follow us”, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au adus în discuție un subiect de interes pentru toate doamnele și domnișoarele. Iată de ce apar și dacă putem scăpa de petele pigmentare de pe piele!

Apariția petelor pigmentare este un subiect de interes pentru toate doamnele și domnișoarele preocupate de aspectul și sănătate pielii lor. Invitată în cadrul emisiunii ”Follow us”, medicul primar în dermato-venerologie, Cristalia Rusu, aflăm de câte tipuri sunt petele pigmentare, care sunt cauzele apariției acestora, dar și ce tratamente există și cum le putem preveni.

Citește și: EXCLUSIV| Irina Petrea, despre cum recunoști un copil agresor și măsurile de prevenție a bullying-ului în școli! Tipurile de persoane de care ar trebui să-ți ferești copilul

Cum apar, dar și cum tratăm petele pigmentare

Dr. Cristalia Rusu a fost invitată în cadrul emisiunii „Follow Us” de la Kanal D, unde a discutat despre o problemă comună întâlnită după sezonul cald: petele pigmentare. Specialistul dermatolog a explicat că vara aduce cu sine o accentuare a acestor imperfecțiuni pe piele, cauzate în principal de expunerea la soare.

„Vara a trecut, petele au apărut.

Și ce ne-am dori noi zilnic? Să ieșim afară nemachiate, dar uneori ne dorim să acoperim aceste imperfecțiuni, aceste pete care se accentuează după vacanță, după perioada de vară. Soarele este un factor determinant, dar avem soluții. Trebuie să știm cum să le prevenim și ce trebuie să facem în cazul în care aceste pete au apărut deja.”
, a explicat Dr. Cristalia Rusu.

Citește și: Ilinca Vandici si Teo Trandafir te învață cum să atragi banii conform principiilor Feng Shui. Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă pentru a avea prosperitate

Aceasta a subliniat că persoanele cu fototipuri mai închise la culoare (3, 4 și 5) sunt mai predispuse la hiperpigmentare, în special femeile, din cauza legăturii dintre pete și funcția hormonală. Cele mai frecvente modificări de pigmentare, cum ar fi melasma, apar în jurul ochilor, pe pomeți, frunte, decolteu și mâini. Deși adesea asociate cu ficatul, aceste pete sunt cauzate în mod direct de expunerea prelungită la soare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Dr. Cristalia Rusu: Aceste pete apar în urma expunerii prelungite la soare de-a lungul vieții.

Sunt tratamente care le estompează, dar nu scăpăm de ele. Trebuie să avem o rutină specifică cu diverse substanțe depigmentate. 

Protecția solară este principala armă în lupta împotriva petelor pigmentare

Potrivit medicului Cristalia Rusu, un alt tip de pete comune sunt lentiginele solare, care apar după vârsta de 30-35 de ani, mai ales pe mâini și piept. Pentru acestea, medicul recomandă peeling-uri sau tratamente cu laser, dar subliniază importanța utilizării constante a cremei cu factor de protecție solară.

Dr. Rusu a mai avertizat că protecția solară este necesară chiar și în interior: „Ar trebui să-ți pui factor de protecție și-n casă. Pentru că s-a discutat că lumina albastră de la televizor, de la laptop, poate da melasmă.”

Citește și: Teo Trandafir și Ilinca Vandici, surprinse de reacția pe care a avut-o Bianca Drăgușanu când a fost amendată cu 200 de lei: „Ce atâta caz? Mașina ta costă 250 de mii de euro”

În plus, dermatologul a atras atenția asupra leziunilor lentigo-maligne, o formă de cancer de piele care se poate manifesta prin pete ce suferă modificări și care necesită o monitorizare atentă.

Dr. Cristalia Rusu: Mai apar și leziuni lentigo-maligne, este un cancer de piele și aici trebuie să avem mare grijă. Apare ca o pată, dar care suferă modificări.