„Pompierii efectuează recunoașteri în teren”. Mesajul Ministerului Afacerilor Interne după cutremurul de 5.2 din Vrancea! Ce măsuri s-au luat imediat după seism

Autor: Diana Ghita

Astăzi a fost cutremur în România

Sursa: pexels.com

La scurt timp după producerea unui seism moderat în zona seismică Vrancea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, prin care a îndemnat populația să rămână calmă și să urmeze indicațiile autorităților.

Într-o postare făcută pe Facebook imediat după cutremurul de 5.2, din zona seismică Vrancea, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că pompierii au fost trimiși să facă cercetări pe teren, pentru a vedea dacă acest fenomen a produs pagube.

Ce mesaj a transmis Ministerul Afacerilor Interne după cutremurul de 5.2 din Vrancea 

În mesajul lor, reprezentanții MAI le-au transmis cetățenilor să nu se panicheze: „În urmă cu puțin timp s-a produs un seism moderat la adâncimea de 140 km, în zona Vrancea! Vă rugăm să vă păstrați calmul! În acest

moment pompierii efectuează recunoașteri în teren pentru a identifica posibile pagube materiale”.

Cutremurul, care a avut loc pe 16 septembrie 2024, la ora 17:40, a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri. Epicentrul a fost localizat în zona seismică Vrancea, în apropierea comunei Bisoca. Mișcarea tectonică a fost resimțită puternic în mai multe orașe din România, inclusiv Brașov, Buzău, Sfântu Gheorghe și Ploiești, și a afectat, de asemenea, regiuni din țările vecine: Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Citește și: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a confirmat datele seismice și a specificat că adâncimea mare a cutremurului a contribuit la extinderea ariei în care mișcările au fost percepute. Deși nu au fost raportate victime până acum, autoritățile continuă să evalueze situația și să monitorizeze posibilele replici.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Ce măsuri ar trebui să ia populația, după producerea unui cutremur

În cadrul aceluiași mesaj, MAI a pus la dispoziția cetățenilor un link către fiipregatit.ro, unde sunt detaliate măsuri esențiale pentru gestionarea situației după un cutremur. „Pregătește-te pentru replici și fii pregătit să te AȘEZI, ACOPERI și să te ȚII”, este una dintre principalele recomandări pentru a preveni rănirea în cazul unor mișcări ulterioare. Este important să se evite fuga afară, mai ales dacă nu există un pericol imediat de prăbușire a clădirii.

Alte sfaturi utile includ păstrarea calmului, folosirea unui fluier sau a altor metode pentru a atrage atenția în cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături și protejarea animalelor de companie, după un plan de urgență pentru relocarea acestora, dacă este necesar.

Citește și: Un cutremur cu magnitudinea de 5.1 s-a produs noaptea trecută. Unde a fost resimțit seismul

Autoritățile încurajează populația să fie pregătită și să aibă un rucsac de urgență cu provizii esențiale, precum apă, hrană, baterii, lanterne și medicamente. De asemenea, este important să se urmărească constant actualizările oficiale și să se urmeze indicațiile echipelor de intervenție.