Mai multe stații radio și panouri solare au explodat în Liban, la doar o zi după ce pagerele au sărit în aer! „Risc serios de escaladare dramatică în Liban”

Autor: Diana Ghita

Riscul de escaladare a conflictului este crescut

Sursa: Pexels.com

Libanul a fost ținta unor noi explozii miercuri. De data aceasta, detonarea unor stații radio și panouri solare în mai multe localități din țară a agravat situația după explozia pagerelor de marți, care a cauzat moartea și rănirea a zeci de persoane.

Conform Sky News, una dintre exploziile de miercuri a avut loc în sudul Beirutului, capitala Libanului în timp ce Hezbollah organiza funeraliile membrilor săi uciși în atacurile de marți, pe care gruparea le-a atribuit Israelului.

Exploziile din aceste zile au făcut sute de victime

Alte explozii s-au înregistrat în orașele Saida, din sudul țării, și Baalbeck, în est.

Conform Ministerului Sănătății din Liban, peste 100 de persoane au fost rănite, multe dintre victime au fost lovite în zona stomacului și a mâinilor.

De asemenea, miile de pagere explodate marți au provocat victime, inclusiv în rândul combatanților Hezbollah. Printre cele 12 persoane ucise se numără și doi copii. În spitalele libaneze apar persoane cu brațe sau degete amputate, precum și cu răni la față sau șold. 

Conform ynetnews.com, dispozitivele de tip walkie-talkie, care au fost folosite de Hezbollah, au fost achiziționate în aceeași perioadă cu pagerele explodate marți. Potrivit unui oficial de securitate, aceste stații de emisie-recepție au fost detonate, similar cu pagerele, ceea ce sugerează o orchestrare meticuloasă a atacurilor.

Citește și: Informații noi în cazul exploziei de pagere din Liban. Cum a fost posibil ca pagerele să nu explodeze simultan!

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

O investigație preliminară arată că Serviciul Secret Israelian, Mossad, ar fi fost implicat în aceste sabotaje. Se crede că dispozitivele explozive au fost instalate pe lanțul de aprovizionare al acestor aparate și că ar fi fost declanșate la primirea unui mesaj specific. Această tactică sofisticată ar fi putut să declanșeze multiple explozii simultane, în locuințele și vehiculele unde erau folosite aceste dispozitive.

Conflictul ar putea să se intensifice în Liban

În paralel, Vocea Capitalei, un site afiliat opoziției siriene, a raportat că undele de înaltă frecvență trimise prin intermediul echipamentelor radio ar fi provocat exploziile. De asemenea, regimul sirian a ordonat forțelor de securitate și unităților militare să oprească imediat orice formă de comunicare wireless și să recurgă la sisteme de comunicare analogice, în încercarea de a preveni alte atacuri.

Declarațiile de miercuri ale unui oficial de rang înalt din Hezbollah, Hashem Safeiddine, au indicat faptul că gruparea se pregătește pentru o „nouă fază” a

conflictului cu Israelul. Acesta a avertizat că „pedeapsa va veni cu siguranță”. Aceste cuvinte subliniază gravitatea situației și posibila escaladare a tensiunilor, potrivit Vocii Capitalei.

Citește și: Libanul a lansat 40 de rachete spre nordul Israelului. În replică, armata israeliană a atacat mai multe clădiri folosite de Hezbollah. MAE recomandă cetățenilor români să evite orice călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat, și el, un avertisment miercuri, prin care a atras atenția asupra „unui risc serios de escaladare dramatică în Liban” și a adus în prim-plan necesitatea de a evita un conflict mai amplu în regiune, relatează sursa citată anterior.