O nouă viitură amenință România! Zeci de localități de pe Dunăre se pregătesc să fie evacuate

Autor: Diana Ghita

România va fi lovită, din nou, de inundații

Sursa: Pexels.com

După ce a devastat orașe întregi în Europa Centrală, viitura de pe Dunăre se îndreaptă amenințător spre România.

Dunărea a ieșit deja din matcă în Austria, Slovacia și Ungaria și a provocat inundații severe, iar acum, autoritățile române se pregătesc pentru ce este mai rău. Potrivit prognozelor, debitul Dunării va crește considerabil, întrucât va atinge valori duble față de normalul acestei perioade.

Zeci de localități de pe Dunăre se pregătesc să fie evacuate

În prezent, debitul Dunării la intrarea în România este de 3.400

de metri cubi pe secundă, sub media normală pentru luna septembrie. Totuși, prognozele arată o schimbare dramatică în următoarele zile, când debitul va urca la 8.500 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât nivelul obișnuit.

Autoritățile locale din zonele de pe malul Dunării, în special din cele aproape 20 de localități aflate în apropierea graniței, au fost deja avertizate să se pregătească pentru evacuări.

Fluviul amenință să depășească cotele de apărare până pe 25 septembrie, iar comunitățile de pe malurile lui se pregătesc pentru potențialul dezastru.

„Navele au fost duse în refugiu, ne pregătim de eventualele probleme pe care poate să le creeze creşterea apelor Dunării, pentru că această inundaţie va aduce obligatoriu, ca de fiecare dată, tot felul de materiale lemnoase pe Dunăre şi aluviuni care plutesc”, a declarat Eugen Băleanu, om de afaceri, pentru Observator.

Primarii localităților riverane au fost informați de Ministerul Mediului cu privire la riscul ridicat de inundații și li s-a cerut să ia măsuri preventive. Evacuarea bunurilor și pregătirea barajelor de nisip sunt doar câteva dintre soluțiile propuse pentru a limita pagubele provocate de apele în creștere.

Citește și: Doi frați, luați de viitură chiar sub ochii rudelor, au fost găsiți două zile mai tarziu fără suflare. Oamenii din Galați sunt încremeniţi şi acum de groază

„Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10.000 de metri cubi pe secundă, dar asta nu este o situaţie de negestionat pentru că, vă reamintesc, în 2006 am avut la Baziaş 15.800 de metri cubi pe secundă şi autorităţile române s-au descurcat”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Autoritățile române vor încerca să reducă riscul de inundații

În unele zone, precum Portul Giurgiu, nivelul apei este încă sub normal, cu o scădere de 73 de centimetri. Cu toate acestea, autoritățile anticipează o creștere rapidă a nivelului apei până la 185 de centimetri în următoarea săptămână.

„Pe teritoriul judeţului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite”, a spus prefectul din Giurgiu, Florentina Stănculescu.

La Barajul Porțile de Fier, autoritățile încearcă să regleze debitul apei prin deversări controlate, pentru a reduce riscul de inundații catastrofale. Apa va fi eliberată în cantități mici. Localnicilor le este permis să construiască diguri temporare și să se pregătească pentru posibile evacuări.

„La Porţile de Fier au luat măsurile la timp pentru a preveni o viitură care se preconizează că va intra la noi în ţară, la Baziaş. Vom vedea, este voia Domnului şi să sperăm că vom trece cu bine şi peste această problemă”, a transmis primarul localității Socol, Olgița Ghiță, potrivit sursei citate.

„Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier(...) este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii.(...) Societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență”, este mesajul Hidroelectrica.

Citește și: Cine sunt cei doi români care și-au pierdut viața în tragicul accident de pe Dunăre? Căutările continuă pentru cele 5 persoane dispărute

Dunărea a provocat deja haos în mai multe capitale europene. Pe 15 septembrie, Viena a fost lovită de inundații masive, când fluviul și-a dublat debitul. Străzi întregi au fost acoperite de apă, iar distrugerile materiale au fost semnificative. O zi mai târziu, Bratislava a avut de suferit, la rândul său, cu niveluri ale apei care au ajuns aproape de 10 metri. În Budapesta, Dunărea a depășit cotele de protecție și a inundat cheiurile.

Meteorologii avertizează că Dunărea va continua să crească, iar vârful viiturii ar putea ajunge în capitala Ungariei sâmbătă, 20 septembrie. Cu toate acestea, pericolul nu se oprește la granițele Ungariei. România se pregătește acum pentru o săptămână critică, în care fluviul ar putea provoca inundații devastatoare în multe zone.