Dunărea a ieșit deja din matcă în Austria, Slovacia și Ungaria și a provocat inundații severe, iar acum, autoritățile române se pregătesc pentru ce este mai rău. Potrivit prognozelor, debitul Dunării va crește considerabil, întrucât va atinge valori duble față de normalul acestei perioade.
Zeci de localități de pe Dunăre se pregătesc să fie evacuate
În prezent, debitul Dunării la intrarea în România este de 3.400
Autoritățile locale din zonele de pe malul Dunării, în special din cele aproape 20 de localități aflate în apropierea graniței, au fost deja avertizate să se pregătească pentru evacuări.
„Navele au fost duse în refugiu, ne pregătim de eventualele probleme pe care poate să le creeze creşterea apelor Dunării, pentru că această inundaţie va aduce obligatoriu, ca de fiecare dată, tot felul de materiale lemnoase pe Dunăre şi aluviuni care plutesc”, a declarat Eugen Băleanu, om de afaceri, pentru Observator.
Primarii localităților riverane au fost informați de Ministerul Mediului cu privire la riscul ridicat de inundații și li s-a cerut să ia măsuri preventive. Evacuarea bunurilor și pregătirea barajelor de nisip sunt doar câteva dintre soluțiile propuse pentru a limita pagubele provocate de apele în creștere.
„Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10.000 de metri cubi pe secundă, dar asta nu este o situaţie de negestionat pentru că, vă reamintesc, în 2006 am avut la Baziaş 15.800 de metri cubi pe secundă şi autorităţile române s-au descurcat”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Autoritățile române vor încerca să reducă riscul de inundații
În unele zone, precum Portul Giurgiu, nivelul apei este încă sub normal, cu o scădere de 73 de centimetri. Cu toate acestea, autoritățile anticipează o creștere rapidă a nivelului apei până la 185 de centimetri în următoarea săptămână.
„Pe teritoriul judeţului Giurgiu avem 73 de kilometri de diguri. Nivelul ridicat al apei poate fi deversat pe terenurile agricole ca primă măsură ceea ce va împiedica să ajungă în zonele locuite”, a spus prefectul din Giurgiu, Florentina Stănculescu.
La Barajul Porțile de Fier, autoritățile încearcă să regleze debitul apei prin deversări controlate, pentru a reduce riscul de inundații catastrofale. Apa va fi eliberată în cantități mici. Localnicilor le este permis să construiască diguri temporare și să se pregătească pentru posibile evacuări.
„La Porţile de Fier au luat măsurile la timp pentru a preveni o viitură care se preconizează că va intra la noi în ţară, la Baziaş. Vom vedea, este voia Domnului şi să sperăm că vom trece cu bine şi peste această problemă”, a transmis primarul localității Socol, Olgița Ghiță, potrivit sursei citate.
„Amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier(...) este pregătită pentru preluarea și tranzitarea viiturii.(...) Societatea are proceduri specifice pentru situații de urgență”, este mesajul Hidroelectrica.
Dunărea a provocat deja haos în mai multe capitale europene. Pe 15 septembrie, Viena a fost lovită de inundații masive, când fluviul și-a dublat debitul. Străzi întregi au fost acoperite de apă, iar distrugerile materiale au fost semnificative. O zi mai târziu, Bratislava a avut de suferit, la rândul său, cu niveluri ale apei care au ajuns aproape de 10 metri. În Budapesta, Dunărea a depășit cotele de protecție și a inundat cheiurile.
Meteorologii avertizează că Dunărea va continua să crească, iar vârful viiturii ar putea ajunge în capitala Ungariei sâmbătă, 20 septembrie. Cu toate acestea, pericolul nu se oprește la granițele Ungariei. România se pregătește acum pentru o săptămână critică, în care fluviul ar putea provoca inundații devastatoare în multe zone.