Pensionarii pot primi adeverințele de venit gratuit pentru recalculare! Iată care este condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 sep 2024, 13:43

Pensionarii pot primi adeverințele de venit gratuit pentru recalculare

Sursa: freepik

Parlamentarii le vin în ajutor pensionarilor ce nu sunt mulțumiți de pensia pe care o primesc după recalculare, primind gratuitate pentru adeverințe.

Românii au primit la sfârșitul lunii august deciziile cu noua pensie pe care o primesc după recalculare, însă au fost observate greșeli la calcularea acestora, iar unii pensionari s-au trezit cu pensii mai mici decât cele pe care le primeau inițial. Începând cu luna septembrie a anului începe mica recalculare, acolo unde se vor calcula pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a acordului global, pentru care sunt necesare adeverințele.

Prețul adeverințelor poate fi unul ridicat pentru pensionari, așa că parlamentarii au depus un proiect la Senat prin care acestea să fie distribuite gratuit pensionarilor. Iată care este condiția pe care trebuie să o îndeplinească.

Pensionarii pot primi adeverința de venit gratuit pentru recalculare

Marea recalculare a pensiilor nu a adus vești bune pentru toți pensionarii din România, motiv pentru care în perioada 1 septembrie 2024- 1 martie 2025 va avea loc mica recalculare, unde se vor recalcula pensiile prin includerea sporurilor nepermanente și a acordului global.

Aceste adeverințe pot ajunge până la 2.800 de lei, motiv pentru care parlamentarii liberali au depus un proiect de lege la Senat, în care se cere ca pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei să poată obține adeverințele care fac dovada muncii lor fără taxe. 

„Pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenția Națională pentru Plați şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care

îşi are domiciliul solicitantul”, potrivit digi24.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile micșorate în urma recalculării. Când vor primi pensionarii diferențele restante

Costul adeverințelor va fi acoperit de către agențiile județene pentru prestații sociale. Și pensionarii ce au o pensie cuprinsă între 3.001 și 6.000 lei vor primi beneficii în acest proiect de lege, astfel costul adeverințelor va fi redus la jumătate. „Această împărțire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar și de a oferi un ajutor substanțial celor cu venituri medii, pentru care costurile pot reprezenta o

dificultate semnificativă”, este prezentat în proiectul depus la Senat, potrivit adevarul.ro.

Adeverințele pot ajunge la 2.800 de lei

Pensionarii din România au atras atenția asupra prețului ridicat pentru adeverințele care dovedesc veniturile din acordul global, sporurile nepermanente sau primele primite pe parcursul anilor petrecuți în câmpul muncii, detaliu pe care l-a amintit și liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu.

Blocul Național Sindical a cerut Arhivelor Naționale încă din luna august să ajusteze tarifele arhivelor pentru pensionari, astfel încât fiecare pensionar să poată primi arhiva necesară pentru recalcularea pensiei. BNS sau Blocul Național Sindical a menționat că este inacceptabil ca pensionarii vulnerabili din România, care deja se confruntă cu probleme financiare, să fie împiedicați să își valorifice drepturile legale din cauza tarifelor exagerate ce pot ajunge la 2.800 de lei pentru adeverințe de venit o perioadă de 25 de ani.