Meteorologii Accuweather anunță ploi cu gheață și temperaturi scăzute. Ce este fenomenul “freezin rain” și care sunt zonele afectate

Autor: Diana Bostan

Capitala se va confrunta cu ploi cu gheață

Sursa: Pixabay

Meteorologii de la Accuweather avertizează că Bucureștiul se va confrunta cu un fenomen periculos în următoarele zile: ploi înghețate, cunoscute sub denumirea de "freezing rain".

Fenomenul ”freezing rain” este așteptat să lovească Capitala spre sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, aducând cu el riscuri majore pentru traficul rutier și pietonal.

Citește și: S-a extins codul galben de ploi torențiale! 7 județe vor fi lovite de furtuni puternice, descărcări electrice și cantități de apă de până la 25 l/mp

Bucureștiul se va confrunta cu ploi cu gheață în următoarea perioadă

După ce toamna s-a instalat treptat, cu temperaturi în scădere și un cer acoperit de nori, meteorologii prevăd o schimbare drastică în condițiile meteo. Începând din 20 septembrie, vremea a devenit mai răcoroasă, cu maxime de 24°C și vânt puternic care va amplifica senzația de frig. Însă, spre sfârșitul toamnei, ploile înghețate vor reprezenta o provocare și mai mare, notează Cancan.ro.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi în creștere și vreme plăcută: Care este prognoza meteo pentru ziua de vineri, 20 septembrie 2024

Potrivit meteorologilor, ploaia înghețată apare atunci când picăturile de ploaie întâlnesc o suprafață extrem de rece, înghețând instantaneu și formând un strat subțire de gheață. Acest strat este aproape invizibil, dar extrem de alunecos și periculos, provocând dificultăți în circulație atât pentru mașini, cât și pentru pietoni.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Fenomenul este cunoscut pentru faptul că transformă drumurile și trotuarele în adevărate capcane, fiind greu de observat și controlat. În trecut, bucureștenii s-au confruntat cu astfel de ploi înghețate, care au provocat numeroase accidente și avarii. Copacii încărcați de gheață s-au prăbușit, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în multe zone ale orașului.

Cum ne protejăm de fenomenul ”freezing rain”

În fața acestor condiții, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie extrem de prudenți.

Este recomandat să evite deplasările cu mașina dacă nu sunt strict necesare, iar șoferii care sunt nevoiți să conducă trebuie să se asigure că autovehiculele lor sunt echipate corespunzător pentru iarnă: anvelope în stare bună, faruri funcționale și rezervorul plin. Pietonii sunt sfătuiți să folosească încălțări adecvate, cu talpă antiderapantă, și să evite zonele unde gheața este prezentă.

Citește și: Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe

Deși materialele precum nisipul sau sarea sunt utilizate pentru dezghețarea drumurilor, eficiența acestora poate fi redusă din cauza faptului că apa rezultată din topirea gheții spală rapid aceste substanțe, pregătind terenul pentru un nou strat de gheață.

Ploaia înghețată poate afecta și alte tipuri de transport, cum ar fi zborurile și trenurile, provocând perturbări majore în infrastructură și punând în pericol siguranța publică.