Imagini apocaliptice în Budapesta, după ce Dunărea a inundat străzile orașului! Autoritățile se pregătesc pentru vârful viiturii: „Are tot timpul să depășească recordul istoric”

Autor: Diana Ghita

Așa arată Budapesta, după ce debitul Dunării a crescut considerabil

Sursa: Reuters/ Marton Monus

Situația Dunării la Budapesta este una îngrijorătoare, așa cum ilustrează imaginile surprinse joi după-amiază și distribuite pe rețelele sociale de către un internaut.

Din cauza furtunilor puternice din ultimele zile, Dunărea a ieșit din matcă și a inundat o parte semnificativă a capitalei Ungariei. Malurile fluviului sunt complet acoperite de apă, ceea ce a dus la blocarea drumurilor, a liniilor de tramvai și la inundarea mai multor clădiri aflate în apropierea apei, după cum se poate observa în imaginile postate pe Facebook de un român aflat în Budapesta.

Cum arată Budapesta, după ce a fost inundată de Dunăre

Infrastructura de transport este sever afectată, iar autoritățile au închis drumurile și gările din apropierea Dunării, precum și feriboturile care asigurau transportul pe apă. Apele au ajuns chiar și în clădirea istorică a Parlamentului din Budapesta, una dintre atracțiile emblematice ale orașului. În prezent, autoritățile se pregătesc pentru un nou val de inundații, întrucât vârful viiturii este așteptat sâmbătă, 21 septembrie.

„Așa a arătat Budapesta în după amiaza asta. Și asta nu e tot. Vârful viiturii este așteptat pe 21 Septembrie, adică sâmbătă. Azi de dimineață cota era de 7.06 m și se pare că are tot timpul să depășească recordul istoric din 2013: 8.91 m. (Prognozele spun că se va opri la cota de 8.5 m). Momentan se circulă pe toate podurile, însă tot ce era pe malul Dunării: șosele, linii de tramvai, clădiri sunt inundate.

Spre deosebire de Miticii noștri care când e o viitură se sprijină într-o sticlă de bere și se uită absenți la pompierii ce transpiră umplând saci de nisip, cetățenii din Budapesta s-au mobilizat și mii de oameni au ieșit la umplut saci cu nisip. In ultima vreme mobilizarea asta am mai văzut-o într-un singur loc: aprilie 2022- Odessa. P.S.

Voi, cei cu contracte la Hidroelectrica, desfaceți sticlele de șampanie în liniște, nu bubuiți dopurile alea, totuși”,  a scris internautul, în descrierea imaginilor apocaliptice din Budapesta.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Citește și: O nouă viitură amenință România! Zeci de localități de pe Dunăre se pregătesc să fie evacuate

Ce a transmis premierul Ungariei, în contextul inundațiilor

Premierul Viktor Orban a precizat că s-au implementat măsuri pentru a face față unei creșteri a nivelului apei până la 9 metri. Cu toate acestea, pericolul nu a fost eliminat complet, iar următoarele zile sunt critice pentru oraș.

Viitura amenință să afecteze nu doar transportul, ci și clădirile din zonele inundabile.

„Liniile de protecție au fost pregătite pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai ridicat decât recordul precedent. Credem că am asigurat sistemul de apărare anti-inundații al Budapestei. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Dacă nu intervine un eveniment sau un accident neașteptat, putem menține apele sub control. Conform estimărilor, vârful va fi atins sâmbătă, iar viitura va trece de teritoriul țării la mijlocul săptămânii viitoare”, a spus Viktor Orban, într-o declarație publică.

În aval, România este, și ea, vizată de această creștere a nivelului Dunării. Specialiștii monitorizează atent sectorul fluviului care traversează țara noastră, estimându-se că debitul va crește semnificativ până la sfârșitul lunii. Cu toate acestea, nu se așteaptă probleme grave, decât dacă viitura va persista pentru o perioadă mai lungă.

Citește și: PANICA in Ungaria dupa ce UN CUTREMUR s-a produs in apropiere de Budapesta. Vezi ce intensitate a avut

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea FECHET, a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată pentru a analiza situaţia hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de ţara noastră, unde cantităţile importante de precipitaţii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s)”, a transmis Ministerul Mediului, joi.