Cum recunoaștem o persoană narcisistă și cum se comportă aceasta la începutul unei relații! Psihiatrul Maria Pătrașcu dezvăluie principalele trăsături ale narcisiștilor

Autor: Diana Ghita

Maria Pătrașcu a vorbit despre narcisiști

Sursa: Captură KANAL D

Maria Pătrașcu, medic specialist psihiatru, a adus în prim-plan, în cadrul emisiunii „Follow us!”, câteva semne după care putem recunoaște o persoană narcisistă.

La emisiunea „Follow us!”, psihiatrul a oferit detalii valoroase despre manifestările tipului de personalitate narcisistă, despre factorii declanșatori și despre efectele sale nocive asupra celor din jur.

Care sunt principalele trăsături ale unei persoane narcisiste

Dr. Pătrașcu explică perfect mecanismul prin care narcisistul seduce și, mai apoi, se distanțează de partener. La începutul relației, narcisicul pare ideal, oferă atenție și face tot posibilul să cucerească, deoarece caută acea validare constantă.

Însă, cum relația avansează și trece de faza inițială, micile critici sau dezacorduri devin insuportabile pentru persoana narcisică, care nu poate tolera ideea că nu este perfectă în ochii partenerului. 

„În primele luni sunt foarte carismatici, de obicei, și știu cum să cucerească o femeie sau chiar femeile narcisice să cucerească un bărbat. Oferă multă atenție, fac pe plac persoanei ca să-i intre în grații, tocmai ca să primească laudele acelea pe care le așteaptă și ei.

(...) În momentul când relația începe să evolueze și poate dispărea chimia extraordinară din primele momente, poate încep mici critici, mici certuri, mici sfaturi, care pentru narcisic sunt ceva rău, îngrozitor, pe care nu le acceptă, și atunci au tendința să caute admirația în altă parte”,
 a spus Maria Pătrașcu.

Lipsa de empatie este un element definitoriu pentru tulburarea narcisică de personalitate. Dr. Pătrașcu aduce în discuție o trăsătură care poate fi deosebit de dăunătoare în relațiile cu ceilalți.

Întrucât narcisicul este prea absorbit de propriile nevoi și emoții, acesta nu reușește să empatizeze cu ceilalți.

Urmăriți explicațiile medicului invitat la „Follow us!” în materialul video de mai jos:

Citește și: NARCISISM sau PARANOIA? Femeile se uita in oglinda de CEL PUTIN 8 ORI pe zi! Vezi de ce

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

„O caracteristică a persoanelor cu tulburare de personalitate narcisică este lipsa de empatie sau o empatie foarte scăzută față de oricine. Nu înțeleg la fel de bine emoțiile celorlalți precum își înțeleg propriile emoții”,  a mai explicat doctorul.

Ce factori duc la adoptarea unei personalități narcisiste

Conform medicului psihiatru, narcisismul nu este doar o trăsătură de caracter, ci o tulburare care poate afecta grav relațiile interpersonale și viața de zi cu zi: „Tulburarea de personalitate narcisică are o conotație negativă, iar persoana care suferă de tulburarea aceasta nu are o capacitate

de funcționare normală în relații și are de suferit în viață”.

Nesiguranța și teama de abandon îi forțează pe narcisiști să afișeze o mască a perfecțiunii, dar această mască nu face decât să adâncească distanța dintre ei și realitate.

Citește și: Jador le-a cerut ajutorul fanilor din online. Prin ce trece artistul în aceste momente: ”Știe cineva un psihiatru”

„Există o senzație de gol interior. Acolo există o neacceptare a sinelui real, practic, pentru că ei folosesc un sine fals. Își creează o mască și cu aceea pornesc în lume ca să fie acceptați, plăcuți, adorați.(...) Persoanele cu tulburarea aceasta au o teamă imensă de abandon și o frică de respingere și, de aceea, afișează sinele fals”,  a explicat Maria Pătrașcu.