Când începe postul Crăciunului în 2024. Data la care pică, de fapt, Crăciunul în acest an

Autor: Diana Ghita

Crăciunul este o sărbătoare plină de semnificații, pentru creștini

Sursa: Pexels.com

Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin ortodox. Acesta marchează 40 de zile de reflecție spirituală și purificare.

În anul 2024, postul Crăciunului va începe joi, pe 14 noiembrie, și se va încheia pe 24 decembrie, în ajunul Nașterii Domnului. Anul acesta, Crăciunul va pica într-o zi de miercuri.

Care sunt zilele de dezlegare în postul Crăciunului

Postul are o semnificație aparte, întrucât este o perioadă dedicată pregătirii sufletești pentru a întâmpina nașterea lui Iisus Hristos. Este un post fix în calendarul creștin, întrucât data lui este constantă an de an.

În plus, pe lângă renunțarea la anumite alimente, postul încurajează intensificarea rugăciunii și a practicilor spirituale.

În perioada celor 40 de zile, creștinii sunt îndemnați să urmeze rânduielile bisericești, care includ abstinența de la produse de origine animală, dar și respectarea unor zile speciale cu dezlegare la pește. Zilele de dezlegare la pește, în timpul postului Crăciunului, sunt:

  • 21 noiembrie 2024 – 21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului;
  • 23 noiembrie 2024 – 23 S † Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
  • 1 decembrie – 1 D Sfântul Proroc Naum, Cuviosul Filaret Milostivul – Ap. II Corinteni I, 21-24II, 1-4 Ev. Matei XXII, 1-14 glas 6, voscr. 1;
  • 3 decembrie 2024 – 3 M † Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica;
  • 5 decembrie 2024 – 5 J † Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie;
  • 12 decembrie 2024 – 12 J † Sfântul Spiridon al Trimitundei;
  • 14 decembrie 2024 – 14 S Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon si Apolonie.

Citește și: Crăciunul va fi sărbătorit în octombrie, după decretul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro: „Este septembrie și deja se simte Crăciunul”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Care este relația dintre Alin Oprea și copiii săi în acest moment? „Ei demonstrează în orice poziție cât de apropiați și cât de susținători sunt pentru mama lor.”

Ritualurile și restricțiile alimentare din timpul postului variază în funcție de zilele săptămânii. În zilele de miercuri și vineri, tradiția cere abținerea de la untdelemn și vin, iar mesele sunt mai modeste, întrucât trebuie să constea în hrană uscată sau legume fierte, consumate după-amiaza. În schimb, dacă o sărbătoare importantă coincide cu aceste zile de post, credincioșii pot avea dezlegare la untdelemn și vin.

Ce rugăciune poți spune în postul Crăciunului

Postul Crăciunului este văzut ca o călătorie de apropiere față de Dumnezeu. Pe lângă restricțiile alimentare, această perioadă oferă oportunitatea de a reflecta asupra semnificației Nașterii Domnului și le reamintește credincioșilor importanța iubirii și smereniei. De asemenea, în perioadele de post, credincioșii fac rugăciuni speciale.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca

să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin”,  este o rugăciune care se citește în fiecare post.

Citește și: Pescobar ține renumitul post cu apă: „Am dat jos vreo trei kilograme” Cum se simte patronul de la Taverna Racilor după a patra zi de post

Odată cu încheierea postului pe 24 decembrie, ajunul Crăciunului aduce bucuria celebrării Mântuitorului și marchează sfârșitul unei perioade de purificare și începutul unui nou ciclu de spiritualitate și speranță.