Pensionarii rămân cu mai mulți bani în luna octombrie! Anul 2025 le aduce pensionarilor o nouă creștere a pensiilor

Autor: Bianca Vidoi

Pensionarii rămân cu mai mulți bani în luna octombrie

Sursa: freepik

În România se află aproximativ 4,6 milioane de pensionari, dintre care jumătate primesc o pensie mai mică de 3.000 de lei.

În luna septembrie pensionarii au primit pensiile recalculate, iar persoanele ce au primit o pensie de peste 2.000 de lei au fost nevoiți să plătească impozitul pe această sumă, însă acest lucru se va schimba începând cu luna octombrie a anului 2024. Iată cum vor rămâne pensionarii cu mai mulți bani în luna octombrie.

Pensionarii rămân cu mai mulți bani în luna octombrie

Dintre cei 4,6 milioane de pensionari, jumătate primesc o pensie mai mică de 3.000

de lei, iar persoanele ce au primit în luna septembrie o pensie mai mare de 2.000 de lei au fost nevoite să plătească un impozit de 10%. Luna octombrie vine în ajutorul pensionarilor cu venituri mai mici de 3.000 de lei, deoarece începând cu data de 1 octombrie 2024 nicio pensie sub 3.000 de lei nu se va mai impozita. 

Aproximativ 1,24 milioane de persoane de pensionari au avut parte de o creștere a pensiilor astfel încât venitul lunar a ajuns între 2.001

lei și 3.000 de lei, persoane cărora li se reține în prezent 10% din suma care depășește pragul de 2.000 de lei. Este așteptat ca aproximativ trei milioane de pensionari să rămână cu mai mulți bani după majorarea acestui prag.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Geta Sterp, pregătiri pentru nunta lui Iancu: „Ce fac cu atâția bani? Dar nu trebuie să dau la nuntă la Iancu, că sunt soră? Trebuie să îi dăm cinste mare.”

Anul 2025 le aduce pensionarilor o nouă creștere a pensiilor

Deși această majorare a pensiei nu este una exagerată, ci în jurul sumei de 100 de lei, pensionarii din România așteaptă următoarele ocazii în care pensia lor poate să crească, precum indexarea cu rata de inflație din anul 2025 sau mica recalculare. Indexarea cu rata inflației se va face cu valoarea indicelui pe anul fiscal anterior, adăugându-se și jumătate din creșterea salariului mediu pe economie.

Citește și: Cine sunt românii care pot cumula pensia cu alte venituri și ce activități pot desfășura aceștia. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

O nouă creștere a pensiilor poate avea loc până în luna februarie 2025, atunci când va trebui să se finalizeze mica recalculare. Pensionarii ce au lucrat înainte de anul 2001 sau au avut venituri nepermanente pentru care s-au plătit contribuții trebuie să depună adeverințele în care să dovedească veniturile la dosarele de pensii la casele teritoriale de pensii.

”Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.

Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a transmis ministrul Muncii, potrivit romaniatv.net