Veste bună pentru fermierii români! Banii intră pe card până pe 15 octombrie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 23 sep 2024, 22:18

Guvernul a decis să acorde despăgubiri pentru a sprijini agricultorii aflați în dificultate

Sursa: PixaBay

Fermierii români au primit o veste bună din partea Ministerului Agriculturii, după seceta severă care a compromis culturile în proporție de 100% în anumite zone.

Vești bune pentru fermierii români. Guvernul a decis să acorde despăgubiri pentru a sprijini agricultorii aflați în dificultate. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că fermierii vor primi o subvenție de 200 de euro pe hectar pentru culturile calamitate, iar plățile vor fi efectuate până pe 15 octombrie.

Citește și: Vrei să-ți întemeiezi o fermă la țară? Top 3 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a te apuca de proiect

Sprijin financiari pentru fermierii afectați de secetă

Ministrul Barbu, aflat într-o vizită în județul Mehedinți, una dintre regiunile cele mai grav afectate de secetă, a subliniat importanța unui sprijin financiar rapid pentru ca fermierii să poată depăși dificultățile actuale și să-și continue activitatea.

Pe lângă despăgubirile directe, guvernul a implementat și alte măsuri menite să susțină fermierii, printre care se numără suspendarea executărilor silite pentru a evita falimentul fermelor și acordarea unor credite cu dobândă fixă de 1,95%, cu componenta ROBOR achitată de minister.

Aceste inițiative vin în sprijinul menținerii activității agricole în ciuda condițiilor climatice nefavorabile și oferă fermierilor resursele necesare pentru a se redresa și a continua producția agricolă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

În ciuda impactului major al secetei asupra agriculturii, România a reușit să își asigure autosuficiența în ceea ce privește producția de grâu și porumb. 

Ajutor de 21,6 milioane de euro de la UE pentru fermierii români

Potrivit agrotv, fermierii români afectați de fenomene climatice extreme în prima jumătate a acestui an ar putea primi o compensație de peste 21 de milioane de euro din partea Comisiei Europene.

Conform unui comunicat al Comisiei, luni a fost propus un pachet de despăgubiri în valoare de 119,7 milioane de euro, alocat din rezerva pentru agricultură, pentru a sprijini fermierii din România, Bulgaria, Germania, Italia și Estonia, care au suferit pierderi din cauza condițiilor climatice excepționale din primăvară și începutul verii.

Citește și: Deșertificare în Bărăgan! Fermierii, aflați în culmea disperării, vin cu teorii conspiraționiste: „Cred că e ceva creat. În momentul în care s-a înnorat se aud avioane”

Din acest total, 21,6 milioane de euro sunt destinate României, în timp ce Germania va primi 46,5 milioane de euro, Italia 37,4 milioane, Bulgaria 10,9 milioane, iar Estonia 3,3 milioane de euro.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.