Pensionarii pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile! Documentele pe care trebuie să le conțină contestația

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 sep 2024, 15:01

Pensia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la primirea deciziei

Sursa: freepik

Legea nr. 360/2023 a fost aplicată începând cu data de 1 septembrie, ceea ce a adus la schimbări semnificative ale sistemului de pensii din România.

La data de 1 septembrie 2024 a intrat în vigoare legea nr. 360/2023, ce a adus schimbări pensiilor primite de peste 4 milioane de persoane din România. Pensiile au fost calculate folosind un nou algoritm, însă greșelile s-au strecurat în deciziile pensionarilor, motiv pentru care aceștia pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile.

Pensionarii pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile

Legea nr. 360/2023 a adus nenumărate modificări în sistemul de pensii din România, însă cea mai importantă modificare a fost algoritmul de calcul al pensiei. Începând cu data de 1 septembrie 2024, românii ce au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia de bonusuri pentru fiecare an suplimentar. Persoanele ce au lucrat între 25 și 30 de ani vor primi 0,5 puncte, românii ce au lucrat între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat în plus, iar persoanele ce au lucrat peste 35 de ani vor primi un punct

în plus pentru fiecare an lucrat peste.

Citește și: Un milion de pensionari afectați de a doua recalculare. CNPP refuză adeverințele de venit ale pensionarilor

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

Aceste puncte sunt înmulțite cu valoarea punctului de referință, în valoare de 81 de lei. Greșelile s-au strecurat în deciziile românilor de pensie după recalculare, iar pensionarii au la dispoziție 45 de zile pentru a contesta decizia, potrivit bzi.ro. Există pensionari ce au primit pe decizii pensii mai mici decât cele pe care le au sau reduceri ale perioadelor de contribuție, iar acum caută dreptatea pentru munca pe care au depus-o de-a lungul vieții. 

Documentele pe care trebuie să conțină contestația

Primul pas pe care trebuie să îl facă pensionarii ce au observat erori în decizia lor este de a merge la casa de pensii care a emis decizia, astfel încât să depună o contestație. Contestația se depune la maxim 45 de zile de la primirea deciziei și trebuie să conțină: datele personale, precum nume, CNP și adresă, numărul și data deciziei care este contestată, motivul pentru care pensionarul contestă decizia de recalculare, cerința specifică, precum aplicarea corectă a noului algoritm de recalculare a pensiei și copii ale documentelor justificative.

Aceste documente se depun la casa de pensii sau prin poștă, cu confirmare de primire. Pensionarii pot aștepta maxim 45 de zile de la depunerea contestației pentru a primi un răspuns de la Casa de Pensii. În cazul în care contestația aceste acceptată, atunci se va calcula din nou pensia, potrivit noilor date. 

În cazul în care răspunsul nu este unul favorabil sau nu primiți un răspuns în cele 45 de zile, atunci pensionarul se poate adresa instanței.

În 30 de zile de la primirea răspunsului nefavorabil sau după cele 45 de zile fără răspuns, pensionarul poate depune o cerere de chemare în judecată la tribunalul din raza de domiciliu. Ultimul pas este ca instanța să decidă dacă recalcularea pensiei este realizată corect sau nu, potrivit ziarulunirea.ro.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.