Sărbătoare cu cruce albastră în calendar ortodox la data de 5 octombrie 2024: Sunt pomeniți ocrotitorii Olteniei!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 oct 2024, 16:00

Sfinții Cuvioși Daniil și Misail

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 5 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Cuvioși Daniil și Misail.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 5 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Cuvioși Daniil și Misail.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 5 octombrie!

Calendar ortodox 5 octombrie 2024

Sărbătoare 5 octombrie. Sfinții Cuvioși Daniil și Misail sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 5 octombrie în calendarul ortodox.

Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea, iar încă de la o vârstă fragedă aceștia au simțit o chemare spre Dumnezeu și creștinism. Pentru a putea să urmeze calea Domnului, cei doi au lăsat tot ceea ce aveau pentru a intra în Mănăstirea Cozia ca frați.

Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail s-au adaptat foarte repede stilului de viață din mânăstire, astfel se rugau adesea și țineau post, ajungă să fie un exemple pentru toți credincioșii din jur.

Nu după mult timp petrecut în Mânăstirea Cozia, Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail au primit tunderea de la egumenul lor, ajungând astfel călugări, după care au trecut la rangul de preoți.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Citește și: Când și cum se folosește tămâia. Are proprietăți purificatoare

După o vreme, Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail au decis să părăsească mânăstirea pentru a trăi în pustietate și liniște, cât mai aproape de Dumnezeu, astfel au ajuns dincolo de Turnul lui Traian, în ținuturile Muntelui Cozia. Acolo și-au săpat chilii în munte și au trăit în rugăciune. Credincioșii începeau să li se alăture, motiv pentru care aceștia au ridicat o biserică de lemn.

Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail au trecut a cele veșnice în prima jumătate a secolului al XVII-lea, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 5 octombrie

Canon de rugăciune către Sfinții Cuvioși Daniil și Misail, sărbătoriți pe 5 octombrie în calendarul creștin

Binecuvântate locuri de închinare ne-ați lăsat în Muntele Coziei, Sfinților Cuvioși Daniil si Misail, ca, închinându-ne moaștelor si icoanelor voastre și intrând cu evlavie în peșterile săpate de mâinile voastre sfinte, primim puteri din harul dumnezeiesc pe care l-ați dobândit de la Hristos Domnul, ca o încununare a iubirii voastre

de Dumnezeu, până la jertfirea deplină de sine, prin ascultare, smerenie, răbdare și iubire de osteneală. Primiți, așadar, smerita noastră cantare de laudă și ne pomeniți în rugăciunile voastre, prin care mijlociți înaintea lui Dumnezeu pentru mănăstirea în care v-ați nevoit, pentru tara în care ați viețuit și pentru toată creștinătatea ortodoxă.

Cereți de la Hristos, Dumnezeu-Omul, să păzească Biserica sa de orice dezbinare, de năvălirea paginilor și de viforul rătăcirilor.

Dăruiți tuturor credincioșilor dreptslăvitor ințelepciune, stăruința în apărarea dreptei credințe și spor în viața duhovnicească. Fiți luminători ai monahilor pe calea cea strâmta și aducătoare de mătuire; ca, astfel, să ne putem împărtăși toți de slava și bucuria cea nepieritoare în Împărăția cea veșnică, lăudând pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh în vecii vecilor. Amin.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.