Zonele din România care sunt amenințate de furtuna Ashley! Autoritățile pregătesc măsuri de urgență pentru a evita o catastrofă

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 27 sep 2024, 15:57

Furtuna Ashley este pe cale să lovească România

Sursa: Pexels.com

Apropierea furtunii Ashley aduce îngrijorări serioase pentru România, în special pentru regiunile Oltenia, Muntenia și Moldova, unde autoritățile locale și centrale se mobilizează pentru a preveni o posibilă catastrofă.

Debitul crescut al Dunării, ploile torențiale și riscul de inundații reprezintă cele mai mari pericole care amenință România, iar Administrația Națională de Meteorologie a emis deja un cod portocaliu pentru aceste regiuni.

Ce măsuri au anunțat autoritățile, în contextul furtuna Ashley și a viiturilor de pe Dunăre

Ciclonul Ashley, care a provocat deja pagube semnificative în Europa, mai ales în Franța și Spania, va ajunge și în vestul României sâmbătă noaptea.

În acea zonă sunt anunțate fenomene meteo severe, inclusiv ploi torențiale, descărcări electrice și rafale puternice de vânt.

Localitățile de pe malurile Dunării sunt printre cele mai expuse riscului, având în vedere că debitul fluviului se va tripla până la sfârșitul săptămânii. Mii de saci cu nisip sunt deja pregătiți pentru a fi transformați în diguri provizorii, menite să apere de viituri zonele locuite.

Citește și: De ce furtuna care va lovi România la final de săptămână se numește “Ashley”! Ce semnificație are și cum ne afectează țara

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat vineri, 27 septembrie, un Comitet pentru Situații de Urgență, iar primele măsuri de prevenție au fost deja anunțate. Printre acestea se numără monitorizarea atentă a digurilor din regiunile afectate și avertizări emise către locuitorii din zonele de risc. Hidrologii au emis, la rândul lor, un cod portocaliu de inundații, prin intermediul căruia au atenționat că scurgerile de pe versanți și acumulările rapide de apă ar putea agrava situația, în funcție de cantitatea de precipitații.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”

Guvernul urmează să ia noi măsuri de urgență sâmbătă

Conform meteorologilor ANM, precipitațiile aduse de ciclonul Ashley pot ajunge până la 100 l/mp. De asemenea, în ultimele zile din luna septembrie nu sunt preconizate doar ploi torențiale, ci și furtuni puternice în întreaga țară.

Deși sunt deja în vigoare măsuri stricte de monitorizare, autoritățile nu exclud posibilitatea emiterii unui cod roșu în următoarele zile. În funcție de evoluția ciclonului, Guvernul va lua decizii suplimentare. În acest sens, o nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență este programată pentru sâmbătă, la ora 12:00, pentru a reevalua situația meteorologică și a stabili măsuri suplimentare.

De asemenea, ministrul Mediului va vizita duminică zonele afectate, pentru a inspecta personal starea digurilor și gradul de pregătire al autorităților locale.

Citește și: Viitura de pe Dunăre și ciclonul Ashley vor lovi România în același timp! Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău: „Există niște puncte critice”

Pe măsură ce ciclonul Ashley își face simțită prezența, populația din zonele de risc este sfătuită să fie pregătită pentru posibile evacuări și să respecte instrucțiunile autorităților.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.