Când intră pensiile pe card în luna octombrie? Peste 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 sep 2024, 15:05

Când intră pensiile pe card în luna octombrie

Sursa: Unsplash

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare să primească pensia pe luna octombrie, iar acesta este intervalul în care banii vor intra pe card.

Începând cu data de 1 octombrie 2024, pensionarii vor primi pensii mai mari după ridicarea pragului de impozitare de 10% de la 2.000 la 3.000 de lei. Astfel, pensionarii din România se vor bucura de mai mulți bani pentru luna octombrie, iar acesta este intervalul în care pensiile o să fie virate pe card.

Când intră pensiile pe card în luna octombrie

Luna septembrie a fost prima lună în care pensiile recalculate au ajuns la oamenii din România, iar în acea perioadă, pensiile ce aveau o valoare mai mare de 2.000

de lei au fost impozitate 10%. Pensionarii așteaptă cu nerăbdare a doua pensie de după recalculare, ce o să fie virată în luna octombrie, deoarece începând cu 1 octombrie 2024, pragul de impozitare de 10% a crescut de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, ceea ce ajută peste 3 milioane de persoane să rămână cu mai mulți bani în buzunare.

Pensionarii ce au ales ca pensiile lor să fie virate pe card se vor bucura de pensii între 9 și 11 octombrie, în funcție de banca la care sunt deschise conturile.

Persoanele ce au ales ca pensia lor să fie primită de la poștaș vor putea primi pensiile neimpozitate într-o perioadă de două săptămâni, deoarece intervalul în care acestea vor fi livrate este între 1 și 15 octombrie, potrivit romaniatv.net.

Citește și: Pensionarii pot contesta decizia recalculării în termen de 45 de zile! Documentele pe care trebuie să le conțină contestația

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”

Pensionarii ce nu sunt găsiți la domiciliu atunci când poștașul le aduce pensia pot ridica banii de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci pensionarii trebuie să solicite pentru reordonanțare la plată la casa teritorială de pensii.

Ce pensii riscă să fie tăiate începând cu 1 octombrie 2024?

Casa Națională de Pensii Publice i-a atenționat pe oamenii ce primesc pensii de urmaș și au între 16 și 26 de ani să nu uite de acest document în dosar. Persoanele ce au între 16 și 26 de ani și în continuă studiile riscă să nu mai primească pensia de urmaș începând cu luna octombrie dacă nu depun documentele necesare. Adeverința de studii reprezintă documentul elementar din dosarele pensiei de urmaș, act ce nu trebuie să lipsească, altfel lipsa acestuia poate reprezenta suspendarea veniturilor.

Adeverința de studii trebuie depusă la Casa Națională de Pensii până la finalul lunii septembrie, potrivit bzi.ro.

Persoanele ce își doresc să își mențină pensia de urmaș trebuie să depună următoarele acte la Casa Națională de Pensii:

 

  • Cererea de înscriere la pensie (anexa nr. 7 la norme).
  • Certificatul de deces al susținătorului decedat (original și copie).
  • Acte de stare civilă ale urmașilor și, după caz, ale reprezentantului legal (original și copie).
  • Decizia medicală privind capacitatea de muncă, dacă titularul pensiei de urmaș este invalid (original).
  • Adeverința de studii pentru copiii urmași cu vârsta peste 16 ani (original). Dacă studiile sunt efectuate în străinătate, adeverința trebuie tradusă și legalizată.
  • Actul doveditor al cauzei decesului, în cazul în care decesul susținătorului s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale (copie).
  • Formularul de înregistrare a accidentului de muncă – FIAM, avizat de inspectoratul teritorial de muncă (copie), în cazul decesului cauzat de un accident de muncă.
  • Fișa de declarare a cazului de boală profesională – BP2, avizată de direcția de sănătate publică (copie), și certificatul medical constatator al decesului, care să ateste că decesul a fost cauzat de o boală profesională.
  • Documentul portabil A1 sau un certificat echivalent, pentru accidentele de muncă survenite într-un alt stat membru UE/SEE/Elveția/Marea Britanie sau în alte state cu care România are acorduri în domeniul securității sociale.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.