Mai primesc ajutoare de încălzire pensionarii ale căror pensii au fost majorate? Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 sep 2024, 15:05

Mai primesc ajutoare de încălzire pensionarii ale căror pensii au fost majorate

Sursa: Unsplash

Temperaturile încep să scadă, iar sezonul rece începe să pună stăpânire asupra României, iar românii speră să primească ajutoare de încălzire pentru a trece de iarna aceasta.

Deși pe timpul zilei avem temperaturi de vară, diminețile și serile sunt tot mai reci, ceea ce îi face pe români să se gândească tot mai adesea la banii pe care trebuie să îi pună deoparte pentru momentul în care vor începe să își încălzească locuințele. Multe persoane își pun baza în ajutoarele sociale primite din partea statului, însă pensionarii nu sunt siguri dacă mai primesc ajutoare de încălzire dacă pensiile lor au fost majorate.

Mai primesc ajutoare de încălzire pensionarii ale căror pensii au fost majorate

Deși pensiile au fost majorate în toamna anului 2024, pensionarii se gândesc cu groază la momentul în care sunt nevoiți să plătească pentru încălzirea locuinței în sezonul rece al iernii 2024 – 2025. Ajutorul de încălzire le vine în ajutor pensionarilor cu venituri reduse, familiilor și persoanelor singure cu probleme financiare, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii a căror pensie s-a mărit în urma recalculării nu trebuie să își facă griji că nu vor mai primi acest ajutor din

partea statului.

Citește și: Ce pensie trebuie să aibă un român pentru a primi medicamente compensate și vouchere pentru alimente! Guvernul pregătește noi modificări

Pensionarii ce au primit o majorare a pensiei după marea recalculare din luna septembrie vor primi în continuare ajutoare de încălzire în sezonul rece al iernii 2024 – 2025, deoarece se va lua în calcul ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a fost cel care a cerut divorțul. „Nu știu de ce a luat foc. Am cerut divorțul pentru că aveam neînțelegeri”

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor.

Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a anunțat Marcel Ciolacu, potrivit ziarulunirea.ro.

Ce persoane primesc ajutoare de încălzire în sezonul rece al iernii 2024 – 2025

Ajutorul de încălzire ce îi ajută pe românii vulnerabili să treacă de temperaturile scăzute ale iernii 2024- 2025 se calculează în funcție de venitul net lunar al persoanei singure, 2.053

lei sau al fiecărui membru din familie, 1.386 lei. Veniturile care se iau în calcul includ toate veniturile nete realizate de persoana respectivă sau membrii familiei, în luna anterioară solicitării.

Cu toate acestea, nu toate veniturile sunt incluse în aceste cereri, precum alocațiile pentru susținerea familiei și de stat pentru copii, bursele școlare, stimulentele educaționale pentru copii din familii defavorizate, precum și veniturile obținute din activități ocazionale desfășurate de zilieri.

În funcție de venitul mediu lunar pe care îl primește persoana ce solicită ajutorul sau fiecare membru al familiei ce solicită ajutorul de încălzire, aceștia pot beneficia de diferite compensații:

  • Mai mic de 200 de lei: 100% compensație
  • Între 200,1 și 320 de lei: 90% compensație
  • Între 320,1 și 440 de lei: 80% compensație
  • Între 440,1 și 560 de lei: 70% compensație
  • Între 560,1 și 680,1 lei: 60% compensație
  • Între 680,1 și 920 de lei: 50% compensație
  • Între 920,1 și 1040 de lei: 40% compensație
  • Între 1040,1 și 1160 de lei: 30% compensație
  • Între 1160,1 și 1280 de lei: 20% compensație
  • Între 1280,1 și 1386 de lei (pe membru de familie): 10% compensație
  • Între 1280,1 și 2053 de lei (pentru persoană singură): 10% compensație

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.