Sanatatea mentala si cum te afecteaza lipsa ei

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 sep 2024, 13:23

Sanatatea mentala si cum te afecteaza lipsa ei

Sursa: PixaBay

Foarte multi oameni se ingrijoreaza de sanatatea lor fizica, dar prea putini vorbesc despre sanatatea lor mentala.

Foarte multi oameni se ingrijoreaza de sanatatea lor fizica, dar prea putini vorbesc despre sanatatea lor mentala. Acest aspect nu trebuie neglijat, intrucat poate avea impact semnificativ asupra calitatii vietii oamenilor afectati, dar si a celor dragi lor. In acest articol vom vorbi cateva cuvinte despre ce este sanatatea mentala, care este simptomatologia ei si ce poti sa faci in aceasta privinta.

Ce este sănătatea mintală?

Sănătatea mintală include bunăstarea noastră emoțională, psihologică și socială. Ea afectează modul în care gândim, simțim și acționăm și ajută la determinarea modului în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri.

Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, de la copilărie și adolescență până la maturitate. De-a lungul vieții, dacă aveți probleme de sănătate mintală, gândirea, starea de spirit și comportamentul dumneavoastră ar putea fi afectate.

Condiții de sănătate mintală
Bolile mintale sunt tulburări, de la ușoare la severe, care afectează gândirea, starea de spirit și/sau comportamentul unei persoane. Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, aproape unul din cinci adulți trăiesc cu o boală mintală.

Mulți factori contribuie la afecțiunile de sănătate mintală, inclusiv:

Factori biologici, cum ar fi genele sau chimia creierului
Experiențe de viață, cum ar fi traume sau abuz
Istoric familial de probleme de sănătate mintală
Unele subiecte de sănătate mintală includ:

Tulburare de personalitate antisocială
Tulburări de anxietate (inclusiv anxietate generalizată, tulburări de panică, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), fobii și anxietate socială)
Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
Tulburare bipolară
Tulburare de personalitate borderline (BPD)
Depresie
Tulburări de alimentație (inclusiv anorexia nervoasă, tulburarea de alimentație excesivă și bulimia nervoasă)
Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
Schizofrenie
Tulburare afectivă sezonieră (TAS)
Autoagresiune
Sinucidere și comportament suicidar
O boală mintală gravă (SMI) este o boală mintală care interferează cu viața și capacitatea de funcționare a unei persoane.

În ciuda percepțiilor greșite comune, a avea un SMI nu este o alegere, o slăbiciune sau un defect de caracter. Nu este ceva din care pur și simplu „trece” sau poate fi „despărțit” cu puterea de voință.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când mama copiilor lui își va reface viața: „Am stabilit amândoi așa.”

Semne și simptome de avertizare timpurie

Nu sunteți sigur dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți trăiți cu probleme de sănătate mintală? Experimentarea unuia sau mai multor dintre următoarele sentimente sau comportamente poate fi un semn de avertizare timpurie al unei probleme:

Mănâncă sau dormi prea mult sau prea puțin
Retragerea de oameni și activități obișnuite
Având energie scăzută sau deloc
Să te simți amorțit sau că nimic nu contează
Având dureri și dureri inexplicabile
Te simți neputincios sau fără speranță
Fumați, beți sau consumați droguri mai

mult decât de obicei
Te simți neobișnuit de confuz, uituc, stresat, furios, supărat, îngrijorat sau speriat
Țipă sau se certa cu familia și prietenii
Întâmpinați schimbări severe de dispoziție care cauzează probleme în relații
Având gânduri și amintiri persistente pe care nu le poți scăpa din cap
A auzi voci sau a crede lucruri care nu sunt adevărate
Te gândești să te rănești pe tine sau pe alții
Incapacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice, cum ar fi să ai grijă de copiii tăi sau să mergi la serviciu sau la școală
Crezi că cineva pe care îl cunoști poate avea o problemă de sănătate mintală? A vorbi despre sănătatea mintală poate fi dificil. Aflați despre miturile și faptele comune despre sănătatea mintală și citiți despre modalități de a vă ajuta să începeți conversația.

Sfaturi pentru a trăi bine cu o stare de sănătate mintală
Având o afecțiune de sănătate mintală, poate fi dificil să lucrezi, să ții pasul cu școala, să te ții de un program regulat, să ai relații sănătoase, să socializezi, să menții igiena și multe altele.

Cu toate acestea, cu un tratament precoce și consecvent- adesea o combinație de medicamente și psihoterapie- este posibil să gestionați aceste afecțiuni, să depășiți provocările și să duceți o viață semnificativă și productivă.

Astăzi, există noi instrumente, tratamente bazate pe dovezi și sisteme de sprijin social care îi ajută pe oameni să se simtă mai bine și să-și urmărească obiectivele. Unele dintre aceste sfaturi, instrumente și strategii includ:

Respectați un plan de tratament. Chiar dacă vă simțiți mai bine, nu încetați să mergeți la terapie sau să luați medicamente fără îndrumarea unui medic. Lucrați cu un medic pentru a ajusta în siguranță dozele sau medicamentele, dacă este necesar, pentru a continua un plan de tratament.
Țineți-vă la curent medicul primar. Medicii primari sunt o parte importantă a managementului pe termen lung, chiar dacă consultați și un psihiatru.
Aflați despre afecțiune. A fi educat vă poate ajuta să vă respectați planul de tratament. Educația îi poate ajuta pe cei dragi să fie mai susținători și mai plini de compasiune.

Practicați o bună îngrijire de sine. Controlează stresul cu activități precum meditația sau tai-chi; mâncați sănătos și faceți exerciții fizice; și dormi suficient.
Adresați-vă familiei și prietenilor. Menținerea relațiilor cu ceilalți este importantă. În vremuri de criză sau perioade grele, apelați la ei pentru sprijin și ajutor.
Dezvoltați abilitățile de coping. Stabilirea unor abilități sănătoase de adaptare poate ajuta oamenii să facă față mai ușor stresului.
Dormi suficient. Un somn bun vă îmbunătățește performanța creierului, starea de spirit și sănătatea generală. Somnul deficitar în mod constant este asociat cu anxietate, depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală.

Citește și: Beneficiile masajului tantric asupra sănătății corpului și a mintii

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.