Ajutorul social, un sprijin sau o capcană? ,,Asta-i România” prezintă realitatea amară a satelor românești: „De la 14 ani am început socialul”

Autor: Diana Bostan

În ediția recentă a emisiunii ”Asta-i România”, a fost dezbătută una dintre cele mai delicate probleme ale societății românești: dependența de ajutorul social în mediul rural.

Potrivit ultimelor date, românii de la sate aleg să se bazeze pe ajutorul financiar oferit de primărie, în loc să caute un loc de muncă stabil. Întâlnim oameni care, deși sănătoși, spun că nu-și găsesc de muncă, și alții care, invocând probleme de sănătate, nu au lucrat niciodată.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, ultimii păstori

Unii localnici din Videle se mulțumesc cu ajutorul social

Într-o mică comunitate rurală din Videle, echipa emisiunii ”Asta-i România” a discutat cu mai mulți beneficiari ai ajutorului social. Printre ei, Ioniță, un bărbat de 55 de ani, povestește că nu a avut niciodată un loc de muncă stabil și că depinde de ajutorul social de la vârsta de 14 ani.

Reporter: De când beneficiați de ajutor social?

Ioniță, 55 de ani: De la 14-15 ani. De când s-a înființat. Nu am lucrat în nicio altă parte. De la 14 ani am început socialul. Unde să lucrez? Sunt bolnav cu inima, am avut accident la inimă. Am făcut decât cinci clase, părinții mei au murit și am rămas singur. I-au 300 de lei pe lună.

Citește și: Povestea impresionantă a meșterului cioplitor care dă viață lemnului! Tradiția și credința se împletesc în atelierul sculptorului Ion Rodoș 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Alți localnici au povestit că au lucrat cândva, dar că de când primesc ajutor social, nu au mai căutat un loc de muncă. Ionel, de exemplu, a mărturisit în materialul de mai jos: „Am muncit, dar de când am luat socialul, nu. N-am pensie, n-am nimic. Primesc 330 de lei de la social.”

Există și români sănătoși, dar fără loc de muncă

Pe de altă parte, Sile, un alt beneficiar al ajutorului social, spune că și-ar dori să muncească, dar că nu găsește oportunități. Cu toate acestea, bărbatul ar prefera să primească mai mulți bani de la stat.

Sile: Trebuie să ne mărească și nouă că muncim atâția kilometri. Aș vrea să ne aprobe locuri de muncă. Sunt sănătos, dar nu am loc de muncă.

Mă bazez doar pe ajutorul social. Eu am atestatul de pază. Dacă suntem harnici, suntem și sănătoși. Eu sunt harnic, dar nu am loc de muncă.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România!”, Ion Rodoș, meșterul care dă viață lemnului

Acest fenomen al lipsei de locuri de muncă este un subiect sensibil în multe zone rurale din România, unde șomajul ridicat și infrastructura deficitară reduc șansele de angajare. Însă, în unele cazuri, nu pare să fie doar lipsa de locuri de muncă problema, ci mai degrabă lipsa dorinței de a ieși din această formă de dependență economică.

Mulți români care trăiesc în mediul rural par să fie prinși într-un cerc vicios al dependenței de ajutorul social. Deși sumele primite lunar sunt modeste, acestea par să ofere suficientă siguranță pentru a-i face pe unii să renunțe la căutarea unui loc de muncă.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.