Povestea impresionantă a ultimilor păstori care trăiesc după reguli nescrise și dorm sub cerul liber, unde îi poartă turmele

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 01 oct 2024, 00:53

Emisiunea de reportaje “Asta-i România!” a ajuns pe vârful Munților Făgăraș, acolo unde a aflat povestea ultimei generații de păstori.

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Făgărașului pentru a află povestea ultimei generații de păstori, care trăiesc după reguli nescrise și dorm acolo unde ii poartă turmele. Este o tradiție care încet, încet se pierde, iar ciobănia nu pare să mai aibă viitor. O spun cu amar păstorii. Ispitele modernismului aruncă acest mod autentic de a trăi în uitare.

Păstoritul începe să dispară! Cine mai merge azi cu oile la păscut?

În vârf de munte, în Făgăraș, sunt ultimii păstori dintr-o lume pierdută între trecut și prezent, cu viețile trăite între două anotimpuri, mereu pe drum între sus și jos, pe ploaie sau arșița, vânt sau vreme bună.

Citește și: Povestea impresionantă a meșterului cioplitor care dă viață lemnului! Tradiția și credința se împletesc în atelierul sculptorului Ion Rodoș

„Am 20 de ani! Mi-am cumpărat casă, la 20 de ani! Se poate trăi și după oi! Chiar se poate trăi, numai să strângi de bani și să nu îi cheltui pe prostii! N-aș da niciodată viață asta pe o viață de la oraș! N-aș da-o! Nu-mi mai trebuie nimic! Sunt mulțumit cu ce am acum! Sunt foarte împlinit și foarte bucuros cu ce am și poate în continuare așa o să fie!”,

a spus tânărul cioban Ionuț Roibu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când mama copiilor lui își va reface viața: „Am stabilit amândoi așa.”

Balada Mioriței pierdute

Deși trăiesc într-un colț de Răi, viața ciobanilor nu a fost deloc ușoară, nici înainte, și nu le este nici acum.

Vremurile s-au schimbat, muncă la stână este grea, iar tinerii preferă să stea pe telefon, nu la stână.

Citește și: Ajutorul social, un sprijin sau o capcană? ,,Asta-i România” prezintă realitatea amară a satelor românești: „De la 14 ani am început socialul”

„E foarte greu cu ciobanii! Nu mai găsim! Noi suntem ultima generație care mai ținem oi! La tineret nu le place muncă! Ce să facem cât vom mai putea să rezistăm, mergem înainte!”, a

spus ciobanul Ion Stăniloiu.

Ajunși în golul alpin, în Curmătura Mariței, ciobanul Ion Stăniloiu merge cu merinde la stana unde nepotul lui are grijă de oi. Acesta urcă mai întâi la oi și apoi va cobora la stana.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.