Românii din Israel, terorizați de atacul cu rachete lansat de Iran: „Doamne ferește!”. Care ar putea fi reacția Israelului

Autor: Diana Ghita

Românii din Israel au trecut prin clipe de coșmar, în timpul atacului cu rachete

Sursa: Observator; Al Jazeera

Într-un nou episod de tensiune majoră în Orientul Mijlociu, Iranul a lansat un atac masiv asupra Israelului, marcând a doua ofensivă de acest tip în doar șase luni.

Aproape 200 de rachete balistice au fost lansate de pe teritoriul iranian, vizând centrul Israelului și provocând panică în rândul populației civile. Localnicii, printre care se aflau și numeroși români, au avut doar 12 minute pentru a se adăposti, în timp ce sirenele de avertizare anunțau sosirea iminentă a proiectilelor.

Ce declară românii din Israel despre atacul cu rachete

În urma atacului cu rachete al Iranului asupra Israelului, românii stabiliți acolo au fost de-a dreptul îngroziți și se gândesc la un viitor sumbru.

Roxana Perez, o româncă din Israel a relatat, pentru Observator, momentele înfiorătoare: „ De la nivelul 0 la nivelul 10 de alertă în câteva secunde, câteva minute. Normal că te gândeşti să trimiţi copiii, mă gândesc că va fi o perioadă destul de urâtă”.

Atacul, care a durat aproximativ o oră, a vizat mai multe baze militare aeriene israeliene și sediul Mossad-ului, aflat la nord de Tel Aviv.

Cu toate acestea, sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului, inclusiv cunoscutul Iron Dome, au reușit să intercepteze majoritatea rachetelor.

Citește și: Iranul a atacat Israelul cu rachete hipersonice Fatah! Este o premieră în acest război! Benjamin Netanyahu, hotărât să răspundă Iranului: „Îl atacăm pe cel care ne atacă”

Doar câteva proiectile au reușit să provoace pagube minore, iar o singură persoană și-a pierdut viața în urma incidentului.

Sistemul Iron Dome a fost suplimentat cu alte echipamente defensive, precum Praștia lui David, concepută să intercepteze rachete cu rază medie, și Arrow 2 și 3, care oferă protecție împotriva rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune.

„Deci dacă, Doamne fereşte, una dintre aceste rachete ar fi căzut în Tel Aviv, într-o zonă populată, nu doar schije sau nu doar rămăşiţe din cele distruse, vorbim de o rachetă care chiar să explodeze într-o clădire populată, şi am fi numărat victime de ordinul zecilor, dacă nu sutelor, reacţia Israelului ar fi de inimaginat",

a explicat David Maxim, fost luptător în trupele speciale israeliene, potrivit sursei citate.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Iarna 2024-2025 vine cu vești bune pentru femeile pensionare! Ce schimbări vor avea loc și ce ajutor se va acorda

Cum a reacționat Benjamin Netanyahu la atacul cu rachete al Iranului

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a reacționat imediat, promițând o ripostă dură și discutând strategia de răspuns cu aliații săi, inclusiv cu Casa Albă. Atacul iranian pare să fie o acțiune de răzbunare după eliminarea unui lider important Hezbollah de către armata israeliană. Momentele tensionate au fost transmise în direct de mai multe televiziuni, surprinzând haosul și agitația din marile orașe israeliene, unde civilii s-au refugiat în adăposturi.

„Iran a făcut o greşeală şi va plăti pentru asta. Vom respecta regula pe care am stabilit-o: vom ataca pe oricine ne atacă. Acest lucru este valabil oriunde ne luptăm cu axa răului”, a transmis Benjamin Netanyahu, într-o conferință.

Rachetele iraniene au fost lansate din mai multe locații, inclusiv baze militare aflate lângă Teheran, Tabriz și Ispahan, la aproximativ 1.600 de kilometri de Tel Aviv. Armata iraniană a folosit pentru prima dată rachetele hipersonice Fatah, cu o rază operațională de 1.400 de kilometri și o viteză de până la 15 Mach. Cu toate acestea, majoritatea proiectilelor au fost neutralizate de sistemele defensive israeliene și de distrugătoare americane aflate în Marea Roșie, care au folosit interceptoare SM-3, similare celor de la scutul de la Deveselu din România.

Citește și: Mai multe stații radio și panouri solare au explodat în Liban, la doar o zi după ce pagerele au sărit în aer! „Risc serios de escaladare dramatică în Liban”

În timpul atacului, un palestinian din Cisiordania și-a pierdut viața după ce resturile unei rachete au căzut asupra sa. În plus, la scurt timp după lansarea rachetelor, doi atacatori înarmați au deschis focul în Tel Aviv, ucigând șapte persoane, printre care și o cetățeană din Republica Moldova, și rănind alte 16 persoane, înainte de a fi neutralizați.

Riposta israeliană nu a întârziat să apară, cu bombardamente nocturne asupra Beirutului, avertizând populația civilă cu câteva minute înainte de atac. În paralel, trupele israeliene de comando au continuat operațiunile terestre împotriva Hezbollah în Liban, intrând în schimburi de focuri cu militanții organizației teroriste.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.