Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru pensionarea anticipată! Modificările aduse de noua lege a pensiilor

Autor: Diana Ghita

Noua lege a pensiilor aduce modificări ale condițiilor de pensionare anticipată

Sursa: Unsplash

Noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată, întrucât introduce reguli mai stricte și extinde perioada de cotizare necesară pentru a beneficia de pensie completă.

Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), intrată în vigoare la 1 septembrie, vizează, în special, majorarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei, care vor ajunge la 65 de ani până în 2035.

Ce prevede noua lege a pensiilor, în privința pensionării anticipate

Una dintre cele mai importante schimbări se referă la restricționarea opțiunii de pensionare anticipată, mai ales pentru femeile care au crescut mai mulți copii.

Dacă înainte beneficiau de facilități mai generoase, acum acestea vor fi nevoite să muncească o perioadă mai îndelungată pentru a se califica pentru reducerea vârstei de pensionare.

O altă noutate importantă este eliminarea posibilității de a ieși la pensie anticipată fără penalizări. Chiar și cei care îndeplinesc stagiul complet de cotizare nu vor mai putea evita reducerile din cuantumul pensiei. Acestea vor fi aplicate în funcție de numărul de luni rămase până la vârsta standard de pensionare.

Potrivit articolului 58 din noua lege a pensiilor, pensionarea anticipată poate fi acordată cu până la 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă cu condiția să se fi realizat stagiul complet de cotizare sau să fi fost depășit acest stagiu cu până la 5 ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Iarna 2024-2025 vine cu vești bune pentru femeile pensionare! Ce schimbări vor avea loc și ce ajutor se va acorda

Citește și: Ce acte trebuie să depună mamele care vor să iasă la pensie mai devreme: Mamele care au adoptat copii pot beneficia și ele de reducerea vârstei de pensionare

De asemenea, același articol prevede ca, „la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, să nu se ia în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art.

6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art.6
alin. (2) și (3) din prezenta lege”. 

Cum se diminuează pensia anticipată

Diminuarea pensiei anticipate se face în funcție de durata de cotizare peste cea minimă necesară și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, după cum se arată în tabelul nr. 4, din noua lege a pensiilor. Totuși, este important de menționat că această reducere nu poate fi cumulată cu alte reduceri oferite prin alte legi sau acte normative.

Citește și: Nouă lege a pensiilor: Ce măsuri suplimentare pregătește Ministrul Muncii pentru o anumită categorie de pensionari. Aceștia vor beneficia de o majorare considerabilă

La momentul în care o persoană îndeplinește condițiile pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. În acest caz, recalcularea pensiei va elimina reducerea aplicată anterior și se va valorifica orice stagiu de cotizare suplimentar realizat între timp, conform prevederilor legale. De asemenea, există posibilitatea ca un beneficiar de pensie anticipată să opteze pentru pensie de invaliditate, în cazul în care capacitatea de muncă se diminuează semnificativ, după cum se mai arată în noua lege a pensiilor.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.