Locatarii care s-au debranșat de la sistemele centralizate de încălzire și și-au instalat propriile centrale termice vor fi obligați să achite costuri suplimentare pentru agentul termic degajat de conductele care încă traversează apartamentele lor, chiar dacă nu mai sunt racordați la rețeaua centralizată.
Cât valorează taxa pe care vor trebui să o plătească românii care dețin centrale proprii
Această nouă taxă va însemna, în medie, câteva zeci de lei adăugați la factura lunară pentru întreținerea apartamentelor.
„Există o plajă între 10 şi 30% din factura de căldură a fiecărui apartament care se adaugă pentru căldura comună. Adică subsol, holuri, uscătorie şi alte locaţii, plus conductele care trec prin apartamentele locatarilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Numărul celor care aleg să se debranșeze de la rețelele de termoficare este în continuă creștere, dar acest ordin impus de ANRE ar putea influența semnificativ costurile pe termen lung pentru toți cei care locuiesc în blocuri cu sisteme termice centralizate.
De ce vor trebui românii care dețin centrale proprii să plătească o nouă taxă pentru încălzire
Măsura ANRE impune tuturor proprietarilor din blocurile cu rețele termice comune, inclusiv celor cu centrale proprii, să suporte costurile căldurii emise de țevile comune care trec prin locuințele lor.
Astfel, aceștia vor contribui la costurile asociate întreținerii și funcționării acestor rețele, chiar dacă nu mai folosesc efectiv serviciile de încălzire centralizată.Citește și: Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
„Modul în care sunt construite, în momentul de faţă, sistemele de alimentare cu energie termică a blocurilor se bazează pe o distribuţie verticală, asta înseamnă că acele conducte trec prin toate apartamentele.