Cod galben de ploi torențiale în România! Se anunță furtuni în 28 de județe din țară

Autor: Diana Ghita

Vremea se anunță ploioasă în acest weekend

Sursa: Pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod galben de ploi abundente, care vor afecta 29 de județe din România.

Prima avertizare meteorologică de cod galben este valabilă începând de vineri seara, 4 octombrie, de la ora 23:00, și se va încheia sâmbătă, 5 octombrie, în jurul orei 15:00.

În ce județe se anunță cod galben de ploi torențiale

Vineri și sâmbătă, ploile vor fi semnificative în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, precum și în vestul și sud-vestul Transilvaniei.

Cantitățile de apă vor varia între 20 și 30 l/mp, iar local, acestea vor depăși 30–40 l/mp. Meteorologii avertizează că ploile vor avea caracter torențial, iar descărcările electrice vor însoți aversele, fiind posibil să apară și rafale de vânt sau grindină în unele zone.

Județele vizate de această avertizare sunt: Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu.

A doua avertizare cod galben va intra în vigoare pe 5 octombrie, de la ora 15:00, și va rămâne activă până pe 6 octombrie, la ora 12:00.

Aceasta va viza, în special, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și sud-estul Transilvaniei. În aceste regiuni, cantitățile de apă vor atinge valori de 20–30 l/mp, iar izolat, ploile vor depăși 40–50 l/mp.

Citește și: Vremea rea se întoarce în România! Ploi în majoritatea regiunilor țării! Cum va fi vremea in următoarele zile

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Județele aflate sub incidența acestui cod sunt: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Harghita, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București.

Ce altă informare au emis meteorologii ANM

Pe lângă avertizările de cod galben, ANM a emis și o informare meteo care acoperă perioada 4 octombrie, ora 10:00- 7 octombrie, ora 21:00.

Începând de vineri dimineața și până sâmbătă, vor exista ploi temporare în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, nordul Moldovei și nord-vestul Munteniei. În weekend, precipitațiile se vor extinde și în celelalte regiuni, cu un accent mai puternic pe jumătatea estică a țării.

În zonele afectate, cantitățile de apă vor ajunge la 20–30 l/mp, iar local vor depăși 40–50 l/mp. Vântul va prezenta intensificări temporare în sud și est, unde rafalele vor atinge viteze de 40–50 km/h, ceea ce va accentua disconfortul provocat de vremea nefavorabilă.

Citește și: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Meteorologii au anunțat județele vizate

„În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)”,  au transmis meteorologii ANM.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.